A holografikus elv és az árnyékok, melyeket összekötnek (Minden igazságkeresőnek ajánlom!)

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ahogyan az emberi test van, azonképpen van a kozmikus test is.

Miként az emberi elme létezik, úgy létezik a kozmikus elme is.

Amiként van mikrokozmosz, úgy van a makrokozmosz is.

Amint az atom, úgy a világegyetem.

Upanisadok

(Szabadfordításban így szólnak az Upanisadok, vagyis az óind bölcseletek, melyek véleményem szerint csodálatosan megfogalmazzák az élet működését.)

Platón barlanghasonlatában a rabok egy barlangban vannak leláncolva, s csak a mögött lévő tűz előtt álló bábjátékosok által a falra vetített árnyékokat képesek nézni. A foglyok számára az árnyékok jelképezik a teljes realitást (valóságot), tehát az árnyékok nem azok a valódi tárgyak, amelyek az árnyékot vetik.

Csak akkor nyerhetik el szabadságukat a bebörtönzöttek, hogyha megértik a valóság igazi természetét, vagyis azt, hogy amit ők például egy „könyvnek” vagy egy „embernek” neveztek, az a valóságban pusztán a falra vetített tárgyak árnyéka volt.

Platón azt kívánta velünk közölni, hogy a barlangon kívül lehetséges, hogy mi nem pontosan érzékeljük a valóságot. Például összekeverhetjük egy tárgy képét és nevét az elménkben magával az aktuális tárggyal.

Ugyanakkor, ahogyan a fizikusok kezdték el szemlélni az „árnyékokat” – Platón foglyaihoz hasonlóan –, lehet, hogy az sokkal közelebb állhat a realitás képéhez, mint ahogyan a filozófusok fogták fel, s segíthet nekünk összekapcsolni az olyan korábban összeegyeztethetetlen fizikai koncepciókat, mint a téridő, a gravitáció és a kvantum-összefonódás.

Eme értelmezési mód a Holografikus Elvből származik, amivel egy Gerardus ’t Hooftot és Leonard Susskindt is tömörítő, elméleti fizikusokból álló csoport állt elő az 1990-es években.

Feltételezték, hogy egy adott térrészben található összes információ kifejeződik a terület határán. Így egy háromdimenziós tér alkotóelemeit leírhatnánk e tér határvonalát alkotó kétdimenziós határ mentén.

Ha ezt nehezünkre esik felfogni, akkor képzeljünk el egy olyan szobát, aminek a falait tükrök borítják. A szobában lévő valamennyi háromdimenziós tárgyról szóló információ jelen van a tükrökben található kétdimenziós tükörképeken, amelyek példánkban a „hologramok” vagy az „árnyékok”. Ez azt jelenti, hogy a tárgyakat valójában a visszatükröződéseik alapján rekonstruálhatjuk.

A Holografikus Elv érvényes egy ötdimenziós téridőre nézve is úgy, hogy annak információi a saját határán lévő négy dimenzióban fejeződnek ki. Ezt az elvet követve a világunk egy négydimenziós „árnyék” az ötdimenziós „barlang” falán. Amennyiben eltávolodnánk a faltól, amelyen a saját valóságunk létezik, akkor belépnénk az ötödik dimenzióba.

Jóllehet ennek az elméletnek sokkal fontosabb célja van a fizikusok számára, mint pusztán ámulatba ejteni az elmét. A fizikusok azt is felfedezték, hogy a Holografikus Elv segíthetne a gravitáció és a kvantumfizika összekapcsolásában. E kapcsolat felöleli a kvantum-összefonódást, vagyis azt a különös viszonyt, melynek során bizonyos részecskék még akkor is kapcsolatban maradnak egymással, amikor egyébként nagy távolság választja el őket.

Lényegében a téridő és a gravitáció a kvantum-összefonódásból jön létre, s mindez a holografikus elv által. Ily módon a valóságról szóló illúzióinktól eltávolodva – miként Platón barlangjában – ezek az árnyékok valójában olyan „szálak”, amelyek összekapcsolják a modern fizika legfontosabb aspektusait, miközben rámutatnak a valóság természetének egy mélyebb megértésére.

Boldognapot

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Harmat Klára
    Légy üdvözölve az oldalamon. Angyalkártya jóslásaim egész biztosan jó útmutatást nyújtanak majd számodra. Meg fogod találni amit keresel. Az oldal tartalmának másolása csak írásos engedély birtokában megengedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..