A “kell és muszáj” szavak használata

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A “kell és muszáj” szavak használata

kell-es-muszaj-szavak-hasznalata

Akik el fogják olvasni ezt a bejegyzést, azt gondolják a cím alapján, hogy valamilyen nyelvtani magyarázatot fognak kapni, Tévedés! Ez is egy pszichológia bejegyzés lesz.

Minap egyik internetes oldalon, vagy talán egy újságcikkben figyeltem fel arra, hogy a cikk szerzője, hányszor használta a kell és muszáj szavakat. Vegyünk néhány példát.
“Iskolába kell járnom” “Változtatnom kell az életemen” Le kell vizsgáznom” Tanulnom kell” és a többi.

Nézzük, mit mond a pszichológia, ha e szavakat gyakran használja az ember. A “kell”-ből lesz a muszáj. A “muszáj” görcsössé teszi az embert, és a görcsös ember nem tud megfelelő döntéseket hozni. Ezen szavak használata azt is jelenti, hogy nincs választási lehetőségem. Kell és kész. Minél többet használjuk e kifejezéseket, annál jobban rá fogunk görcsölni dolgokra. A görcsös ember pedig ez által nem tud döntéseket hozni az élete minden területén. „Változtatnom kell az életemen”. – hangoztatjuk sok esetben. Máris görcsösen akarunk változtatni rajta.

Használjuk helyette a „lehetőségem van” bármit tenni, csinálni. 

„Lehetőségem van változtatni az életemen”. Ugye, hogy mennyire másképpen hangzik ez az egész kijelentés? Hiszen nincs ott a görcsölés, de ott van a lehetőség megléte, hogy változtathatok az életemen, ha éppen úgy döntök. Ez pedig maga a szabadság.

A szabadság megléte azt jelenti, hogy van választási lehetőségem, és tudok mérlegelni, dönteni, Ehhez legalább két járható útra van szükség. Könnyebb és a nehezebb út meglétére. Ezt mindig maga dönti el az ember, hogy melyiket választja.

hearthand_slika1024x682
Horváth Éva

Sokáig én sem figyeltem fel arra, hogy a fenti szavakat hányszor használtam a mondanivalómban. Csak azt tűnt fel, hogy amit nagyon akartam (kell) nem sikerült, kicsúsztak a dolgok a kezem közül. Amikor nagyon görcsösen akarunk valamit és használjuk a „kell és muszáj” kifejezéseket, annál jobban be fog következni a kudarc az életünkben, és kutatjuk, hogy vajon ennek, mi a magyarázata.

Mivel már régóta csiszolgatom magam és fejlesztem az önismeretemet, így felfigyeltem, hogy e szavak mit is takarnak a pszichológiában. Hosszú évek alatt úgy álltam a dolgokhoz, hogy ” kell” csinálni bármit. “Le kell tennem a nyelvvizsgát”. Így vélekedtem. Igen, ám, de sorozatok kudarcát éltem át, amikor nem sikerült. Következett a “muszáj” és a görcsölés. A görcsöléstől pedig a kudarc. És ez így ment hosszú időn keresztül.

Hosszú évek óta e szavakat töröltem a szótáramból. És láss csodát! Sokkal jobban mennek a dolgaim az életem minden területén. Lehetőségeim vannak, és én dönthetek, hogy a hosszabb utat választom-e, vagy a rövidebbet, amely fájdalommal jár ugyan, de hosszabb távon kifizetődőbb.

A szabadság megléte a választás lehetősége. Tehát a”kell” helyett használjuk a “lehetőségem” van kifejezést, és máris más értelmet kap az életünk. Vagyis, a kell és muszáj használata görcsös emberre váll, aki nem is tud változtatni az életén, csak akkor, ha elfelejti e szavakat.

Felejtsd el a görcsölést és gondolkodj úgy, hogy lehetőségeid vannak az életben. Vagyis ez azt jelenti, hogy szabad ember vagy és nem rabszolga, mert tudod, hogy lehetőségeid vannak ebben az életben, bárhogyan is döntesz az életedet illetően. Te vállalod a döntéseidért a felelőséget.

Szerző: Horváth Éva

The post A “kell és muszáj” szavak használata appeared first on intuíciók.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Harmat Klára
    Légy üdvözölve az oldalamon. Angyalkártya jóslásaim egész biztosan jó útmutatást nyújtanak majd számodra. Meg fogod találni amit keresel. Az oldal tartalmának másolása csak írásos engedély birtokában megengedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..