Tehát, ha ezen kategóriákból kijön az INFJ négy kezdőbetűje, akkor Te a legritkább, legkülönlegesebb típusú személyiséggel bírsz, aki Introvertált (Introverted), Intuitív (iNtuitive), Érző (Feeling) és Ítélkező (Judging). Ha megnézel egy osztálytermet, csak egy vagy két olyan tanulót fogsz látni, akik csendesek és inkább csak megfigyelik, hogy mi folyik a környezetükben. Ők a legritkább típusba tartoznak. Nem félénkek, hanem introvertáltak. De nem a csendesség e személyiségtípus egyetlen jellemzője.
Az alábbiakban tíz jellemzőt olvashatsz az egyedülálló INFJ személyiségről. Teszteld, hogy közéjük tartozol-e!

1. A hangsúlyt mindig a fontos dolgokra helyezik

Ezek az emberek mindig a fontos dolgokra koncentrálnak, a kihívásokat pedig magabiztosan és könnyen kezelik. Ha a dolgok nem a tervek szerint mennek, akkor új utakat találnak a céljaik elérése érdekében.

2. Szorgalmasak

A többi személyiségtípus képviselőit gyakran lustáknak látjuk, az INFJ-k viszont valóban keményen dolgoznak. Mindig megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy az álmaik megvalósuljanak, mert tudják, az életben semmi sem jön könnyedén.

3. Hisznek a megérzéseikben

Valószínűleg észrevetted, hogy az az INFJ-ben álló “N” az iNtuíció szóból származik. Ez arra utal, hogy ezek az emberek erős intuícióval rendelkeznek; és amikor azt érzik, hogy valami rossz fog történni, akkor azonnal megpróbálnak valamit kezdeni a helyzettel. Ugyanakkor azt is megérzik, ha valami jó dolog fog velük történni.

4. Csak keveseket tartanak igaz barátjuknak

Ezek az emberek nagyon gondosan választják meg közeli barátaikat. Gyakran vannak egyedül, mert élvezik az egyedüllétet, a nagy társaságokkal való időtöltést nem igazán preferálják.

5. Empatikusak

Náluk minden az érzelmekről szól. Amikor valakinek támogatásra van szüksége, akkor ők ott lesznek, hogy segítséget nyújtsanak. Emellett képesek mások élethelyzetébe belehelyezkedni, és megérteni az ő érzéseiket. Mások érzéseit teljes mértékben átérezni nagy energiájukat emészti fel, ezért is van szükségük több egyedüllétre, mert gyakorlatilag ilyenkor töltődnek.

6. Könnyen olvasnak más emberek érzelmeiből

Empatikusnak lenni annyit tesz, hogy képesek vagyunk arra, hogy feltárjuk az emberek gondolatait az érzelmeiken keresztül. Ezek az emberek nagyon jók annak észrevételében, hogy meglássák, ha a másik hazudik. Ez a tulajdonságuk segíti őket abban, hogy a rossz szándékú emberek társaságában is biztonságban maradjanak.

7. Kreatívak

Egyedüllét közben van idejük gondolkodni, tűnődni, melynek eredményeként nagyon sok olyan új és kreatív ötletük támad, amelyeket meg is tudnak osztani barátaikkal.

8. Inspirálóak

Mivel ezek az emberek látnokok, idealisták és kreatívak, képesek inspirálni a maguk körül álló személyeket, különösképpen közeli barátaikat.

9. Szeretnek írni

Az ilyen típusú emberek szeretik gondolataikat és a kreativitásukat valamilyen módon kifejezni. De ahogyan azt fentebb már említettük, mivel szeretnek egyedül lenni, így gyakran az írást választják kifejezésmódjukként. Nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat, ha van arra lehetőségük, hogy gondolataikat, érzéseiket írott formában fejezzék ki.

10. Nagyszerű a problémamegoldó-képességük

Az INFJ-k a problémák megoldását természetes módon kezelik, mert képesek arra, hogy minden szituációban a nagy egész képet lássák. Ez segít nekik abban, hogy észrevegyék a nem megfelelő dolgokat, és megoldást találjanak rájuk.