Egy csodálatos kutatás szerint az emberek képesek érzékelni a testük körüli energiateret

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Egy csodálatos kutatás szerint az emberek képesek érzékelni a testük körüli energiateret

egy-csodalatos-kutatás-szerint-az-emberek-kepesek-erzekelni-testuk-koruli-energiateret

Érezted-e már úgy, mintha egy mágneses tér lenne a tested körül? Agyunk nem csak a testünket, hanem a körülöttünk levő teret is észleli. A klasszikus gumikéz illúziója szerint, amely azon alapul, hogy az adott testrészhez hasonló, idegen tárgyat saját testrészként tapasztaljuk meg, képesek vagyunk a minket körülvevő teret is érzékelni.

A neurológusok már évtizedek óta tudják, hogy agyunk ábrákat tárol a minket körülvevő közvetlen környezetről, az úgynevezett személyes térről. Ez teszi lehetővé, hogy kezünket kinyújtva megragadjuk a körülöttünk levő tárgyakat, és segít megvédeni önmagunkat is.

Képzeljük el, hogy miközben barátunkkal beszélgetve sétálunk az erdőben, egy alacsonyan lógó faág hirtelen megjelenik a látótérben. Ösztönből azonnal lehajolunk, hogy kikerüljük, ez pedig nem más, mint a személyes tér érzékelése, ami megakadályozta, hogy beüssük a fejünket és megsérüljünk.

A jelenséget a ’90-es évek második felében, az állatokkal végzett kutatások során sikerült először bizonyítani. Michael Graziano, a New Jersey-i Princetoni Egyetem tanára, kollégáival együtt felvette a majmok homloki és falcsonti agylebenyében levő neuronjainak elektromos aktivitását. A tudósok a kísérlet során megállapították, hogy az idegsejtek nem csak akkor léptek működésbe, amikor egy tárgy megérintette az állatok testét, hanem akkor is, amikor közel került hozzájuk. Amikor a kutatók közvetlenül stimulálták ezeket a neuronokat, rájöttek, hogy a majmok reflexszerűen védekező testtartást vettek fel – becsukták szemüket, félrefordították fejüket, vagy felemelték kezüket.

Habár a kísérletet nem ismételték meg emberi alanyokon, az eredmények azt bizonyítják, hogy agyunk bizonyos részei egyedülálló módon érzékelik a személyes teret. Például, azok akik szélütést szenvednek a jobb hátsó falcsonti lebenyben, nem képesek testük bal felén érzékelni ezeket az ingereket, miközben a távolabbi környezetükben lévő dolgokat már igen.

„Ez alátámasztja azt a tényt, hogy az emberek és a majmok agyában tárolt ábrák hasonlóak” – mondja Arvid Guterstam, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa.

Érzékszervek csapdája

Elméletben legalábbis. A Guterstam és kollégái által végzett kísérletek során, a kutatásban résztvevő személyek képesek voltak érzékelni az őket körülvevő személyes teret.

Ehhez, a jól ismert gumikéz illúziót vetették be. A kísérlet klasszikus változatában a kutató egy ecsettel simogatja önkéntes alanyának kézfejét (amely nincs szem előtt), és a mellette levő gumikezet is. A simogató mozdulatokat egyszerre, ugyanolyan sebességgel és ugyanazon a helyen végzik el. Az anatómiai jellegeknek megfelelő műkezet az eredeti kézzel hasonló téri pozícióban helyezik el, és a személy csak a műkezet látja, a sajátját nem. Néhány perc után legtöbb ember azt állítja, hogy a műkéz és a saját kéz egyidejű érintésekor a műkéz a testsémába integrálódik és „saját kéz hatás” jön létre. A kutatók megállapították, hogy ez az illúzió nem működik abban az esetben, ha a gumikéz túl távol van elhelyezve saját kezünktől.

A 101 felnőtt bevonásával végzett tanulmány során a kutatók csavartak egyet a klasszikus kísérleten. A műkezet nem simogatták közvetlenül az ecsettel, ehelyett simogatást utánzó mozgásokat végeztek a kéz fölött, a valódi kezet érintő mozgásokkal egy időben. Ennek következtében az önkéntesek érezték az érintést a saját kezükön, figyelve, amint az ecset a levegőben, körülbelül tíz centivel a gumikéz fölött mozog. Legtöbb résztvevő egy mágneses mezőt érzékelt az ecset és a gumikéz között, mintha az ecset egy láthatatlan akadályba ütközött volna. Az önkéntesek változatlanul úgy érzékelték, mintha a gumikéz a saját kezük lenne.

A kutatócsoport megállapította, hogy amint az ecset 30-40 centiméteres távolságra kerül a gumikéztől, az illúzió eltűnik. Ezen a távolságon túl ugyanis megszűnik az adott testrész által érzékelt személyes tér. A mágneses tér illúziója abban az esetben is eltűnik, ha a gumikéz és az ecset között egy áttetsző fém akadály található, ami lehetetlenné teszi, hogy a kezünkkel bármit is megragadjunk, vagy valamilyen külső hatás érje a kézfejünket. Ennek következtében a testrészünket körülvevő közvetlen teret már nem személyes térként érzékeljük, vélekedik Guterstam.

„Ez egy lenyűgöző tanulmány. Évtizedeken keresztül a homloki és falcsonti lebenyek idegtudományára korlátozódtak a testünket kerül vevő biztonsági-, úgynevezett pufferzónáról alkotott ismereteink. Most azonban egy könnyen gyakorlatba ültethető kísérlet során máris észlelhetjük a jelenséget” – tette hozzá Graziano.

Forrás: http://filantropikum.com/

The post Egy csodálatos kutatás szerint az emberek képesek érzékelni a testük körüli energiateret appeared first on intuíciók.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Harmat Klára
    Légy üdvözölve az oldalamon. Angyalkártya jóslásaim egész biztosan jó útmutatást nyújtanak majd számodra. Meg fogod találni amit keresel. Az oldal tartalmának másolása csak írásos engedély birtokában megengedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..