Értékes tanácsok a Dalai Lámától: Hogyan kezeljük a dühöt és a gyűlöletet. 2 Arany Ellenszer!

Értékes tanácsok a Dalai Lámától: Hogyan kezeljük a dühöt és a gyűlöletet. 2 Arany Ellenszer!

ertekes-tanácsok-dalai-lamatol-hogyan-kezeljuk-duhot-es-gyuloletet-2-arany-ellenszer

A rosszindulat, a harag, a düh érzése olyan emberekben alakul ki, akik elégedetlenek az életükkel, nem veszik észre az élet kis szépségeit, és hálát sem éreznek. De lehet változtatni mindezen: hiszen a harag, düh leghatékonyabb ellenszere a türelem és a tolerancia.

“A haraggal foglalkozni olyan, mint egy forró parazsat rádobni valakire, csak végül saját magunkat égetjük meg vele” (Buddha)

Amikor nem tudjuk irányítani a dühünket, haragunkat, az olyan, mintha egy erős tornádó söpörne végig a lelkünkben, elűzve minden pozitív energiát a szívünkből. És ez nem tesz jót nekünk.

Azonban a Dalai Láma tudja a megoldást, amelyet Howard C. Cutler könyvéből ismerhetünk meg, ennek címe: The Art of Happines (A boldogság művészete).

A Dalai Láma szerint nem tudunk soha megszabadulni a haragtól és a dühtől, ha ezeket az érzéseket elfojtjuk. A leghatásosabb ellenszerre ezeknek az érzéseknek a türelem és a tolerancia fejlesztése, művelése.

A düh és a harag érzet azért alakul ki valakiben, mert az illető nincs megelégedve az életével, nem kapja a helyét a világban, nem tudja, hogy mit jelent hálásnak lenni.

Éppen ezért kell az együttérzés, a szeretet, a belső lelki béke felé fordulni, amelyek képesek feloldani ezen negatív érzéseket.

Az is fontos tényező, hogy képesek legyünk azonosítani azokat a forrásokat, külső vagy belső hatásokat, amelyek kiváltják belőlünk a haragot, a düht. Ezután pedig mindent meg kell tenni azért, hogy semlegesítsük ezeket az érzéseket. Ehhez sok gyakorlatra és nagyfokú önuralomra lesz szükségünk, amikor belülről, a lelkünk mélyéről képesek leszünk a felszínre hozni a harag és a düh ellenszerét, a türelmet, a békét és a toleranciát.

És attól a pillanattól kezdve, mikor a türelem és a tolerancia érzése megtelepszik és aktív marad a lelkünkben, már kevésbé fog ránk hatni a harag és a düh, kisebb mértékben fog kibillenteni az egyensúlyunkból, ezáltal életünk harmonikusabbá válik. És megtanulunk még egy nagyon fontos dolgot, az önuralmat, amivel képesek leszünk a legártalmasabb energiáknak, érzéseknek is ellenállni.

“A düh és a harag nagyon sok energiát emészt fel. Még a biológusok is megfigyelték azt, hogy düh, vagy harag esetén a vér a karokba tódul, jelezve azt, hogy készen áll az ütésre. Mikor viszont a félelem lesz valakin úrrá, akkor a vér a lábakba kerül, így támogatva a futást, menekülést. Azt is mondhatnánk, hogy a túlélés érdekében úgy a düh, mint a félelem érzésének meg van a maga funkciója. Azonban ha gyakran és hosszú ideig áll fenn ez a negatív érzés, az már ártalmas az egészségre. Éppen ennek ellensúlyozására van szükség az együttérzés, a szeretet, a türelem és a tolerancia fejlesztésére.” – áll a Big Book of Happiness című könyvben.

Az intelligenciánknak az kell legyen a legfőbb szerepe, hogy az együttérzésre törekedjünk, ne pedig a gyűlöletre, haragra, dühre, nem szabad engednünk, hogy ezek a negatív érzések fejlődjenek, elhatalmasodjanak rajtunk. Mert ha ezt megtörténik, akkor nem fogunk tudni aludni, emésztési gondjaink lesznek, és le fogunk fogyni, úgy fizikailag, mint mentálisan.

“Ismerd meg, hogy melyek a hibáid. Ne engedd, hogy ezek meghatározzanak téged, csak akkor, ha már azonosítottad az okokat. Minél inkább a megoldásra összpontosítasz, annál hamarább oldódnak meg a hibák, gyógyulnak be a sebek. Senki sem tud elpusztítani, csak te vagy képes önmagad megsemmisítésére, és ugyanakkor a megmentésére is. Te vagy a fényt, te vagy Krisztus.” (Osho)

Forrás: http://filantropikum.com/

The post Értékes tanácsok a Dalai Lámától: Hogyan kezeljük a dühöt és a gyűlöletet. 2 Arany Ellenszer! appeared first on intuíciók.

Harmat Klára

Harmat Klára

Légy üdvözölve az oldalamon. Angyalkártya jóslásaim egész biztosan jó útmutatást nyújtanak majd számodra. Meg fogod találni amit keresel. Az oldal tartalmának másolása csak írásos engedély birtokában megengedett.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

- X
error: Content is protected !!