A vízerő emelkedése és fejlődése során próbálkozásainkból megszületik egy kitartó érzés, amellyel mindig tudjuk, melyik irányba haladjunk.

Határozottan, gyönyörű vízióink tiszta tudatában ostromoljuk az életet. Nagyon-nagyon izgalmas a vízerő kiegyensúlyozása, mert megtörik a fokozatossága ennél a Tarot szimbólumnál (folyó). Az első két figura lapban még nincs jelen annyira tudatosság, hanem ösztönösen megyünk a jó érzések irányába. A Kelyhek Uralkodói azonban megtanítják velünk az élet és a vágyak közötti mély zuhanásokat áthidalni, amelyeket korábban nem tudtunk kezelni.

Mindenesetre a Kelyhek Lovagja élénkíti és erősíti az elkötelezettségünket egy olyan ügy vagy egy olyan kapcsolat irányába, ami igazán sokat jelent nekünk, ezért tökéletesnek akarjuk látni. A vízerő nagy tanulságai közé tartozik, hogy a kelyheinket miből merítjük meg: az életre való reakcióink adják azok tartalmát, vagy az önmagunk jóságos és erényes tulajdonságaiból, ami másokat késztet reagálásra? Magunkat akkor láthatjuk meg a víz felszínén, ha az elme tiszta. Az elme akkor tiszta, ha a szív ép.

A szív akkor ép, ha az ember isteni eredetéből fakadó erényeire támaszkodik.