Tudattalan tudásunk: a hatodik érzék

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tudattalan tudásunk: a hatodik érzék

tudattalan-tudasunk-hatodik-erzek

Nem ritka, hogy megérezzük: rövidesen valami nagyon jó vagy nagyon rossz fog történni. Vajon fejleszthetjük-e ezt a képességünket?Előfordult már, hogy egy rég nem látott barátnőre gondoltál és a következő pillanatban az illető felhívott? Mi jutott akkor az eszedbe?

Ez nem varázslat!

Az ember ősidők óta rendelkezik a megérzés képességével. Ez az állatvilágban is jelen van. A méhek kivételes szaglószervük segítségével a robbanóanyagok legkisebb részecskéit is képesek felfedezni.

A kutyák és a macskák megérzik a katasztrófák közeledtét, és elképesztően jól tájékozódnak.

Oroszországban például egy macska 2000 kilométerre került el az otthonától, de ilyen távolságból is hazatalált. A tudomány szerint az intuíció nem más, mint az a képesség, hogy a legapróbb jeleket a másodperc tört része alatt érzékeljük. Mindannyian rendelkezünk ezzel az adottsággal, sőt, fejleszthetjük is.

 

Tudattalan tudásunk

Az agy rengeteg olyan információt fogad be, amelyet nem fogunk fel tudatos szinten: képeket, hangokat, jeleket. Ezek a másodperc tört része alatt suhannak el mellettünk.

Ahhoz nem elég jelentősek, hogy tudatos nyomot hagyjanak bennünk, de emlékezetünk „polcain” megmaradnak, és segítséget nyújtanak a „hatodik érzékünk”működéséhez.

A nők fölényesen vezetnek a férfiak előtt: náluk egy-egy ingerre 12-15 agyi terület aktiválódik, míg a férfiak esetében csupán 5-6.

A nőknél a két agyfélteke között jobb a kapcsolat, épp ezért hatékonyabb a logika és az érzelmek együttműködése. A férfiaknál gyakran „megakad a fogaskerék”, ha kimerülnek a racionális érvek. A nők könnyebben hangolódnak rá a körülöttük lévő világ apró rezgéseire: ez a képesség a kisgyermekekben éppúgy megvan, mint az érettebb asszonyokban.

 

Az érzelmi intuíció

Gombóc a torokban, görcs a gyomorban: értékes jelek, amelyek segítenek eldönteni, mit is gondoljunk az adott helyzetről. Érzelmek és tapasztalatok poggyászát cipeljük: ha olyan szituációval vagy személlyel találkozunk, aki egy korábbi tapasztalathoz hasonló érzelmet vált ki belőlünk, a szervezet azonnal, még a tudatos gondolatok előtt jelez.

Figyelj oda a testi jelekre, például egy új munkánál vagy az első randin.

Jegyezz meg mindent, amit éreztél, majd hazatérve pihenj egy keveset, szabadulj meg a fejedben keringő gondolatoktól, és összpontosíts az érzéseidre. Mit mondanak neked?

Ha fulladozik, valaki vagy valami valószínűleg elnyom téged. Ha összeszorul a gyomrod, talán nem tudsz megemészteni egy gesztust vagy egy személyt. Vagy félsz és szeretnél elbújni.

Váratlan ötletek

Mindenki ismeri ezeket az anekdotákat: Archimédesz a kádban ötlötte ki törvényét. Newtonnak pedig fejére esett egy alma, és így jutott eszébe a gravitációs elmélet.

Sok ötlet valóban akkor érkezik, amikor a legkevésbé várnánk. Ez a tudósok és kutatók egyik legfontosabb erőforrása.

100 milliárd azoknak az agysejteknek a száma, amelyek szüntelenül szembesítik az újonnan szerzett élményeket és adatokat a korábban elraktározottakkal. Nem véletlen, hogy 83 természettudományos és orvosi Nobel-díjasból 72 jelölte meg az intuíciót, mint sikerének egyik legfontosabb összetevőjét.

Ám a hatodik érzék által küldött információk nemcsak a múltban, hanem a modern világban is komoly szerepet játszanak. Próbáljunk csak a tettekre figyelni a szavak helyett– különösen azoknak az ismerőseinknek az esetében, akiket korábban már hamisságon kaptunk. Figyeljük meg gesztusaikat, a hangszínüket, és azt, mit váltanak valóra ígéreteikből.

Próbáljuk minél gyakrabban kikapcsolni a tudatos gondolkodásunkat. Ám ne várjuk, hogy egy perc alatt mindentudókká válhatunk – intuíciónk élesedéséhez nem csak figyelemre, időre is szükség van.

Logikus oka nincs:

Mit gondolnak a pszichológusok a hatodik érzékről?

Szerintük ez a korábbi élmények felbukkanása a tudatalattiból egy olyan pillanatban, amikor ennek semmilyen logikus oka sincs.

 

Az agy melyik része érintett ebben a folyamatban?

Ez elsősorban a jobb agyfélteke feladata. Ha szeretné agyának ezt a területét megdolgoztatni, időnként próbáljon mindennapi cselekedeteket / pl. fogmosás, kávéivás, írás/ bal kézzel elvégezni – ha általában inkább a bal kezét használja, ilyenkor hagyatkozzon a jobb kezére!

 

Milyen területeken mutatkozhat meg legjobban az intuíció?

Ha képesek vagyunk kombinálni a racionális gondolkodást és az intuíciót, a legbonyolultabb dilemmák idején is segíthet. Könnyebben eldönthetjük például, elfogadjunk-e egy állásajánlatot, vagy hogy melyik iskolát válasszuk a gyermekeink számára.

Jóportál.hu

The post Tudattalan tudásunk: a hatodik érzék appeared first on intuíciók.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
  • Harmat Klára
    Légy üdvözölve az oldalamon. Angyalkártya jóslásaim egész biztosan jó útmutatást nyújtanak majd számodra. Meg fogod találni amit keresel. Az oldal tartalmának másolása csak írásos engedély birtokában megengedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..