A maca és a yacon gyökér nagyszerűen harmonizál a sütőtök ízével, kiváló vitalizáló és energetizáló hatású levest tesz belőle. A töknek rendszerint a kisebb és édesebb fajtát használják fel, hiszen jobb ízű, mint a nagyobb, „hagyományos” sütőtök. (Ha nincs szezonja a sütőtöknek, próbáljuk meg a lenti variációk egyikét. Időspórolás céljából természetesen választhatunk biokonzervet is, de a friss termék mindig jobb.)
Hozzávalók
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 csésze felkockázott, édes hagyma (1 közepes hagymának körülbelül a fele)
- 2 nagy, felaprított fokhagymagerezd
- 1½ kávéskanál füstölt (vagy sima) paprika
- 1½ kávéskanál tengeri só
- 2 csésze light kókusztej
- ⅓ csésze ananászlé
- 1 evőkanál yaconszirup, plusz még valamennyi a tálaláshoz
- 1 evőkanál macapor
- Frissen őrölt bors ízlés szerint
- 2 csésze megsült sütőtök, bőr nélkül
Elkészítés
- Egy nagy lábosban közepes lángon hevítsük fel a kókuszolajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd 4-5 perc alatt dinszteljük meg.
- Adjuk hozzá a tököt, a paprikát és a sót, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük néhány percig.
- Öntsük bele a kókusztejet, az ananászlevet és az evőkanálnyi yaconszirupot. Forraljuk fel, majd a lángot levéve hagyjuk rotyogni. Fedjük le, és 15 percig főzzük, míg az összetevők teljesen megpuhulnak.
- Öntsük át a levest a turmixgépbe, és adjuk hozzá a macaport. Pürésítsük, majd kóstolás után ízlés szerint fűszerezzük.
Tálalás: Tegyük a levest egy nagy tálba, öntsünk a tetejére egy kevés yaconszirupot, és szórjunk rá frissen őrölt borsot.
Variáció: A recept elkészíthető pézsmatökkel (vagy más néven kanadai sütőtökkel) is.
TIPP
Azt hiszik, csak a répafogyasztás segíti elő a jó látást? Próbálják ki a tököt is! Az egyes tökfajták különböző antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek lekötik a szemgolyóban található szabad gyököket, és védik látásunkat.