Sütőtökleves

Sütőtökleves recept

A maca és a yacon gyökér nagyszerűen harmonizál a sütőtök ízével, kiváló vitalizáló és energetizáló hatású levest tesz belőle. A töknek rendszerint a kisebb és édesebb fajtát használják fel, hiszen jobb ízű, mint a nagyobb, „hagyományos” sütőtök. (Ha nincs szezonja a sütőtöknek, próbáljuk meg a lenti variációk egyikét. Időspórolás céljából természetesen választhatunk biokonzervet is, de a friss termék mindig jobb.)

Hozzávalók

  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 csésze felkockázott, édes hagyma (1 közepes hagymának körülbelül a fele)
  • 2 nagy, felaprított fokhagymagerezd
  • 1½ kávéskanál füstölt (vagy sima) paprika
  • 1½ kávéskanál tengeri só
  • 2 csésze light kókusztej
  • ⅓ csésze ananászlé
  • 1 evőkanál yaconszirup, plusz még valamennyi a tálaláshoz
  • 1 evőkanál macapor
  • Frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 2 csésze megsült sütőtök, bőr nélkül

Elkészítés

  1. Egy nagy lábosban közepes lángon hevítsük fel a kókuszolajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd 4-5 perc alatt dinszteljük meg.
  2. Adjuk hozzá a tököt, a paprikát és a sót, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük néhány percig.
  3. Öntsük bele a kókusztejet, az ananászlevet és az evőkanálnyi yaconszirupot. Forraljuk fel, majd a lángot levéve hagyjuk rotyogni. Fedjük le, és 15 percig főzzük, míg az összetevők teljesen megpuhulnak.
  4. Öntsük át a levest a turmixgépbe, és adjuk hozzá a macaport. Pürésítsük, majd kóstolás után ízlés szerint fűszerezzük.

Tálalás: Tegyük a levest egy nagy tálba, öntsünk a tetejére egy kevés yaconszirupot, és szórjunk rá frissen őrölt borsot.
Variáció: A recept elkészíthető pézsmatökkel (vagy más néven kanadai sütőtökkel) is.

TIPP

Azt hiszik, csak a répafogyasztás segíti elő a jó látást? Próbálják ki a tököt is! Az egyes tökfajták különböző antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek lekötik a szemgolyóban található szabad gyököket, és védik látásunkat.