Hideg céklakrémleves

Hideg céklakrémleves

A sült cékla természetes édessége, a lime frissessége és az avokádó krémessége harmonikus ízkombinációt alkot, amely egyszerre tápláló és könnyed. A kendermag és a koriander tovább gazdagítja az ízvilágot, miközben extra fehérjét és egészséges zsírsavakat biztosít.

Ez a leves hidegen tálalva a legjobb, így különösen ajánlott meleg nyári napokon vagy könnyű előételként egy ünnepi vacsorához. A magas antioxidáns- és vitamintartalom miatt ez az étel támogatja az immunrendszert, segíti a bőr egészségét és hozzájárul a méregtelenítéshez.

Tipp: Tálaláskor szórd meg friss korianderlevéllel és frissen őrölt fekete borssal, hogy még intenzívebb és illatosabb legyen az élmény! Egy kevés pirított maggal vagy joghurttal is kiválóan kombinálható.

Hozzávalók

  • 4 közepes cékla
  • 1 felaprított avokádó
  • 1 lime kifacsart leve
  • 2 csésze víz
  • 3 evőkanál kendermag
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • ¼ kávéskanál tengeri só
  • a koriander zöld levele, fekete bors a tálaláshoz (elhagyható)

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Tisztítsuk meg a céklát, és távolítsuk el a fás részeit. Egyenként tekerjük be őket alufóliába, majd egy órán át, de legalább addig süssük a sütőben, míg megpuhulnak. Miután kivettük, hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek. Papírtörlő segítségével távolítsuk el a héját, majd a megpuhult céklát vágjuk nagyobb darabokra. Ha nem használjuk fel rögtön, tároljuk hűtőben.
  2. A céklát, az avokádót, a lime-ot, a vizet, a kendermagot, a koriandert és a tengeri sót tegyük turmixgépbe, és addig keverjük, míg teljesen egyenletes állagú lesz. Tegyük a levest hűtőbe, és legfeljebb fél órán át hűtsük. Tálalás előtt jól keverjük fel, majd ízlés szerint szórjuk meg korianderlevéllel és fekete borssal.