Fodros keles fekete szemű borsós leves

Fodros keles fekete szemű borsós leves

A fekete szemű borsó és a fodros kel együttesen rengeteg rostot, ásványi anyagot és antioxidánst biztosítanak, míg a füstölt paprika és chipotlepor mélyebb, füstös ízvilágot kölcsönöznek az ételnek.

Ez a leves tökéletes egy kiadós ebédnek vagy vacsorának, hiszen tartalmas, mégis könnyen emészthető. A friss zöldfűszerek, a citromlé és a wakame alga egyensúlyt teremtenek az ízek között, miközben extra tápanyagokat adnak hozzá.

Tipp: Ha még tartalmasabbá szeretnéd tenni, adj hozzá füstölt tofut vagy kínáld egy szelet roppanós, kovászos kenyérrel. Frissen aprított petrezselyemmel és egy csipet extra füstölt paprikával megszórva még ízletesebb lesz!

Hozzávalók

  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 2 csésze felkockázott fehér hagyma (körülbelül egy közepes hagyma)
  • 6 felaprított fokhagyma gerezd
  • 3 felkockázott zellerszár
  • 1 darab felkockázott kaliforniai paprika
  • 1 evőkanál felaprított, friss oregánólevél
  • ½ evőkanál felaprított, friss kakukkfűlevél
  • ¼ kávéskanál chipotlepor
  • 1 kávéskanál füstölt paprika
  • 3 csésze zöldségalaplé
  • 3 csésze víz
  • 2 evőkanál finomra tört wakame-pehely
  • 3 csésze főtt, fekete szemű borsó
  • 1 fej fodros kel, torzsa eltávolítva és a levelek összetépkedve
  • ½ citrom leve
  • friss petrezselyem, aprítva
  • tengeri só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés

Nagy fazékban közepes lángon hevítsük a kókuszolajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és időnként megkeverve pirítsuk 2 percig. Tegyük hozzá a zellert és a paprikát, fűszerezzük sóval és borssal, majd néhány percig főzzük. Adjuk hozzá a fűszereket és a gyógynövényeket, majd még egy fél percig főzzük.

Öntsük bele a zöldségalaplevet és a vizet, majd forraljuk fel, majd lefedve főzzük 30 percig. Ha szükséges, pótoljuk az elforrt vizet. Kóstoláskor ízlés szerint fűszerezhetjük még, ha szeretnénk. Ha a leves teljesen megfőtt, adjuk hozzá a kelt, és további egy percig főzzük, hogy éppen csak megfonnyadjanak a levelek.

Adjuk hozzá a citromlevet, és kapcsoljuk le a lángot. Petrezselyemmel tálaljuk.

Variáció: A fekete szemű borsó hozzáadásakor egy csésze kockázott, füstölt tofut is adhatunk a leveshez.