A mizuna (vagy más néven mustárspenót) egy japán leveles zöldség, ami a rukkolánál lágyabb ízű, és rendkívül gyorsan a termelői piacok és egyes bioboltok kedvencévé vált (ha éppen nem lehet kapni, a rukkola is megteszi helyette). A természetes hozzávalók egyébként olyannyira ízletesek, hogy szinte még öntetre sincs szükség a salátához.
Hozzávalók
- 1 nagy édeskömény, levelekkel
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 2 evőkanál olívaolaj
- ½ evőkanál édesköménymag
- ½ kávéskanál tengeri só
- ½ kávéskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 nagy mizuna, torzsa nélkül
- ¼ csésze frissen aprított petrezselyem
- ⅔ csésze aszalt faeper
Elkészítés
- Vágjuk le az édeskömény gyökerét és leveleit, hogy körülbelül 2,5 cm-es fogantyúszerűség maradjon a tetejénél. Tegyük félre a leveleket.
- Az édesköményt mandolinszeletelővel papírvékonyságú szeletekre vágjuk, ami hozzávetőleg 6 csészényit tesz ki.
- Egy nagy tálba tegyünk vizet és jeget, és áztassuk be a szeleteket 10 percre, hogy ropogóssá váljanak.
- Egy kis tálban egyszerű öntetet készítünk a citromlé, az olívaolaj, a köménymag, a tengeri só és a fekete bors elkeverésével.
- Ha a szeletek ropogóssá váltak, vegyük ki a jégfürdőből, és töröljük szárazra őket.
- Ha felitattunk róluk minden nedvességet, helyezzük egy nagy tálba a mizunával, a petrezselyemmel és ⅓ csésze faeperrel.
- Rázzuk össze, öntsük rá az öntetet, majd kézzel óvatosan kevergessük meg, hogy a hozzávalók egyenletesen eloszoljanak.
- Salátástálban tálaljuk, tegyük rá a megmaradt faepret és néhány köménylevelet. Ízlés szerint borsozhatjuk is.