Már-már kötelező érvényű előírás a bioboltok számára, hogy tartsanak polcaikon „istennőöntetet”. Én még nem találkoztam senkivel, aki ne lett volna elragadtatva az ízétől. Az én változatom a klasszikus istennőöntet előtt tiszteleg, de méregtelenítő chlorellával és szépítő kendermaggal turbózom fel. Az öntet roppant zöld, de ez jól harmonizál a kel élénken vibráló színével, és ízben szinte bármihez passzol.
Hozzávalók
- 1 fej fodros kel
- Szuperételes báróöntet
- ¾ csésze félbe vágott koktélparadicsom
- 2 evőkanál kendermag
TIPP
A torzsát úgy tudjuk a legkönnyebben elválasztani a levelektől, ha a torzsa legvastagabb részén megfogunk egy levelet, a hüvelykujjunk és a mutatóujjunk segítségével gyűrűt formálunk, majd a vastag résztől a vékony rész felé mozgatjuk a gyűrűt, eltávolítva a leveleket.
Elkészítés
- Miután megmostuk a kelt, teljesen szárítsuk meg a leveleit. Távolítsuk el a torzsát, a leveleket tépjük nagyobb darabokra, majd tegyük egy nagy tálba.
- Adjunk hozzá néhány evőkanál öntetet.
- Tiszta kézzel masszírozzuk az öntetet a salátalevelekbe: csavargatással, nyomogatással puhítsuk őket.
- Egy perc múlva adjuk hozzá a paradicsomot és a kendermagot.
- Óvatosan keverjük össze, kóstoljuk meg: ha szükséges, adjunk hozzá még több öntetet.
SZUPERÉTELES BÁRÓÖNTET
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál tahini
- 3 evőkanál víz
- 3 evőkanál kendermag
- 1½ evőkanál almaecet
- 1 evőkanál citromlé
- 2 kávéskanál umeboshi ecet
- 1 kávéskanál chlorellapor (vagy spirulinapor)
- ½ kávéskanál fokhagymapor
- ¼ kávéskanál hagymapor
- ¼ kávéskanál porított tengeri hínár (elhagyható)
Jól turmixoljuk össze a hozzávalókat. Hűtőben tárolva 2 hétig eláll. Az itt megadott mennyiségből ¾ csészényi készül.