A kelsaláták bárója

A kelsaláták bárója

Már-már kötelező érvényű előírás a bioboltok számára, hogy tartsanak polcaikon „istennőöntetet”. Én még nem találkoztam senkivel, aki ne lett volna elragadtatva az ízétől. Az én változatom a klasszikus istennőöntet előtt tiszteleg, de méregtelenítő chlorellával és szépítő kendermaggal turbózom fel. Az öntet roppant zöld, de ez jól harmonizál a kel élénken vibráló színével, és ízben szinte bármihez passzol.

Hozzávalók

  • 1 fej fodros kel
  • Szuperételes báróöntet
  • ¾ csésze félbe vágott koktélparadicsom
  • 2 evőkanál kendermag

TIPP

A torzsát úgy tudjuk a legkönnyebben elválasztani a levelektől, ha a torzsa legvastagabb részén megfogunk egy levelet, a hüvelykujjunk és a mutatóujjunk segítségével gyűrűt formálunk, majd a vastag résztől a vékony rész felé mozgatjuk a gyűrűt, eltávolítva a leveleket.

Elkészítés

  1. Miután megmostuk a kelt, teljesen szárítsuk meg a leveleit. Távolítsuk el a torzsát, a leveleket tépjük nagyobb darabokra, majd tegyük egy nagy tálba.
  2. Adjunk hozzá néhány evőkanál öntetet.
  3. Tiszta kézzel masszírozzuk az öntetet a salátalevelekbe: csavargatással, nyomogatással puhítsuk őket.
  4. Egy perc múlva adjuk hozzá a paradicsomot és a kendermagot.
  5. Óvatosan keverjük össze, kóstoljuk meg: ha szükséges, adjunk hozzá még több öntetet.

SZUPERÉTELES BÁRÓÖNTET

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál tahini
  • 3 evőkanál víz
  • 3 evőkanál kendermag
  • 1½ evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 kávéskanál umeboshi ecet
  • 1 kávéskanál chlorellapor (vagy spirulinapor)
  • ½ kávéskanál fokhagymapor
  • ¼ kávéskanál hagymapor
  • ¼ kávéskanál porított tengeri hínár (elhagyható)

Jól turmixoljuk össze a hozzávalókat. Hűtőben tárolva 2 hétig eláll. Az itt megadott mennyiségből ¾ csészényi készül.