Gránátalmamázzal bevont portobello gomba sült citromos spenóttal

Gránátalmamázzal bevont portobello gomba sült citromos spenóttal

A gránátalma édes savanyúsága ragyogóan kiegészíti a portobello gomba földes ízű húsosságát, rendkívül kiegyensúlyozott ízvilágot teremtve. Valódi elegáns fogás, amely kiválóan megy a kedvenc vörösborunkhoz.

Hozzávalók

A MÁZHOZ

  • 1 csésze gránátalmalé
  • 1 evőkanál kókuszcukor
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • ½ kávéskanál friss, aprított kakukkfű
  • ¼ kávéskanál tengeri só
  • 2 evőkanál kókuszolaj

A PORTOBELLO SÜTÉSHEZ

  • ¼ csésze olívaolaj
  • ⅓ csésze vörösbor
  • 1 kávéskanál chilipelyhet
  • 1 evőkanál kinyomott fokhagyma
  • ½ kávéskanál tengeri só
  • 4 portobello gomba

TOVÁBBI HOZZÁVALÓK

  • 1 kg spenótlevél
  • 1 citrom
  • tengeri só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • ½ csésze gránátalmamag
  • maréknyi bébisaláta vagy csíra a tálaláshoz

Előbb a mázzal készülünk el: tegyük az összes hozzávalót egy kis serpenyőbe, majd forrásig hevítsük őket. Utána lassú tűzön főzzük körülbelül 20 percig, hogy sűrű szószt kapjunk. Tegyük félre.

Egy kisebb tálban habverővel keverjük össze az olajat, az ecetet, a chilipelyhet, a fokhagymát és a sót – vagy beletehetjük mindezeket egy kisebb turmixgépbe is. A gomba szárát vágjuk le, dobjuk ki, vagy tegyük félre egy másik recepthez. A kalapokat mindkét felükön dörzsöljük be a marináddal. Enyhén ferde felükkel lefelé tegyük bele a gombákat egy nagy serpenyőbe, és állítsuk a lángot közepesre. A megmaradt marinádot öntsük rá, és egészen addig süssük, míg a gombák puhák lesznek (ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe). Félidőben fordítsuk meg a gombákat.

Míg a gombák készülnek, fonnyasszuk meg a spenótot gőz alatt vagy serpenyőben (ha elég forró, akkor 1-2 perc alatt megfonnyad). Öntsük rá a citrom levét, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A négy tányéron képezzünk spenótágyat. A gombát fél is szeletelhetjük, vagy egészben is tálalhatjuk a spenóton. Borítsuk be a gránátalmás mázzal, majd szórjuk rá a gránátalmamagokat és a bébisalátát vagy csírákat.