Cukkinis-marinara szószosfettuccine

Cukkinis-marinara szószosfettuccine

Ez a cukkinis-marinara szószos fettuccine egy könnyed, mégis tápláló fogás, amely tökéletes választás a forró nyári napokon vagy azok számára, akik szeretnék egészségesebben élvezni a klasszikus olasz ízeket. A friss cukkini tészta kellemes roppanóssága és a fűszeres, édeskés marinara szósz tökéletes harmóniát alkot, miközben a dió és kendermag extra textúrát és tápanyagokat ad az ételhez.

A recept kétféle elkészítési módot kínál: nyers változatban frissítő és élénkítő hatású, míg a főtt verzió egy meleg, otthonos étkezési élményt nyújt. Próbáld ki mindkettőt, és döntsd el, melyik illik jobban az ízlésedhez vagy az aktuális hangulatodhoz!

Tálaláskor szórj a tetejére friss bazsalikomleveleket, egy kevés extra diót vagy kendermagot a még intenzívebb ízekért és ropogós textúráért. Egy pohár frissítő citromos-mentás vízzel vagy egy könnyed fehérborral kiegészítve igazán különleges fogássá válik.

Hozzávalók

  • 2 közepes cukkini
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 1 csésze dió
  • 1 csésze koktélparadicsom
  • 3 evőkanál aszalt goji bogyó
  • 2 csésze mazsola
  • ½ csésze frissen aprított bazsalikom
  • 1 kávéskanál szárított oregánó
  • 1 kávéskanál aprított fokhagyma
  • 1 evőkanál miso paszta
  • ½ kávéskanál pálmazocsapehely (elhagyható)
  • ½ csésze kendermag

ELKÉSZÍTÉS

  1. Hámozzuk meg a cukkinit, majd vágjuk fel csíkokra úgy, hogy kihagyjuk a vizenyős középrészt, amiben a magok is vannak. A csíkokat tegyük szűrőbe, és hintsük meg sóval, majd tegyük a szűrőt egy edény fölé, és 30 percig hagyjuk pihenni.
  2. Eközben tegyük a diót robotgépbe, aprítsuk kis darabokra, majd tegyük félre.
  3. Turmixoljuk össze a robotgépben a paradicsomot, a goji bogyót, a mazsolát, a bazsalikomot, az oregánót, a fokhagymát, a miso pasztát és a mozsót, míg egyenletes állagú krémmé állnak össze. Állítsuk meg a gépet, és szedjünk ki mindent a tál oldaláról, hogy semmi ne vesszen kárba.
  4. Adjunk hozzá 2 evőkanál diót, és így is keverjük össze még egyszer.
  5. Ha a szósz túl sűrű (attól függ, mennyire lédús a paradicsom), adjunk hozzá 1-2 kanálnyi vizet, majd tegyük át egy tálba, és adjuk hozzá a maradék diót és a kendermagot.

Jól mossuk át a cukkinicsíkokat, hogy eltávolítsuk a felesleges sót, majd konyhai törlőkendővel szárítsuk meg. Innen két utat választhatunk:

Nyers módszer (hideg): Tegyük a cukkinit tányérokba, öntsük rá a szószt, és tálaljuk. Előmelegíthetjük az aszalógépben is.

Főtt módszer (meleg): Rakjunk egy evőkanál kókuszolajat egy serpenyőbe, és tegyük bele a cukkinit. Alacsony lángon melegítsük úgy 2 percig. Adjuk hozzá a szószt, majd együtt melegítsük tovább 2 percig, hogy jól átmelegedjen. Azonnal tálaljuk.