Mediterrán zöldséges pizza

Mediterrán zöldséges pizza

Ez az étel inkább struktúrájában, semmint részleteiben számít pizzának. A tésztája magas proteintartalmú, kétszersült jellegű lepény, amit szupermagvak tesznek még különlegesebbé. A pizzaszósz ásványi anyagokban és egészséges zsírsavakban gazdag, sós-olívás ízű, a feltétek pedig ízletes sült zöldségek. Ne feledjük, mivel itt a pizzatészta nem dagad meg, elég vékonyra kell csinálnunk, hogy kellően ropogósra süljön.

Hozzávalók

A TÉSZTÁHOZ

  • ½ csésze barnarizs-liszt, plusz egy kevés a nyújtáshoz
  • ¼ csésze lenmagpor
  • ½ kávéskanál tengeri só
  • ¼ kávéskanál fokhagymapor
  • 1 ½ csésze sótlan, főtt csicseriborsó
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál chia mag
  • olívaolaj a sütéshez

A FELTÉTHEZ

  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • ½ vékonyra szeletelt vöröshagyma
  • 2 gerezd aprított fokhagyma
  • 1 csésze 1 cm-es kockákra vágott portobello gomba
  • 1 csésze felezett koktélparadicsom
  • tengeri só ízlés szerint
  • 1 csésze spenótlevél
  • 1 adag olívás kaviár (lásd a 156. oldalon)
  • chilipehely ízlés szerint

Elkészítés

  1. Előbb készítsük el a tésztát: egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a lenmagport, a sót és a fokhagymaport. Robotgépben jól mixeljük össze a csicseriborsót, a tahinit, a vizet és 1 kávéskanál chia magot, hogy egyenletes állagú pasztát kapjunk. Adjuk hozzá a száraz keverékhez, és keverjük össze újra, hogy tésztaszerű legyen. A cipó alakúra formált tésztát letakarva pihentessük 15 percig.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra, és a sütőpapírt kenjük meg kókusz- vagy olívaolajjal. Néhány réteg sütőpapír közé tegyük a tészta nagyobb részét, ahol nyújtani szeretnénk, majd hintsük meg barnarizs-liszttel. Nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra, és helyezzük egy lapos tepsibe. A tészta szélét csipkedjük fel, és hajtogassuk.
  3. A maradék chia magot szórjuk rá, majd az ujjhegyünkkel nyomkodjuk bele a tésztába. A tésztát úgy tehetjük bele a tepsibe, hogy előbb a tepsit fejjel lefelé a tésztára borítjuk, majd gyorsan megfordítjuk. Húsz percig süssük.
  4. Közben készítsük el a feltétet: Közepes méretű serpenyőben hevítsünk egy kanálnyi olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymát, és 3-4 percig süssük, majd jöhet a fokhagyma, a gomba, a paradicsom és egy csipet só. Süssük további 3-4 percig, aztán adjuk hozzá a spenótot, és keverjük el.
  5. Ha megsült a tészta, vegyük ki a sütőből, és egyenletesen terítsük el rajta a zöldséges feltétet. Keverjük rá az olívás kaviárt. Tegyük vissza a sütőbe körülbelül 10 percre. Tálaláskor vágjuk szeletekre, és szórjuk meg chilipelyhellyel.