A mochi kiváló japán étel: egyfajta ragadós barna rizs, ami főzéskor megdagad, és az állaga olyanná válik, amit valahol a keksz és a muffin közt kell keresni. Imádom a mochi egyszerűségét, hiszen rendszerint nem áll másból, mint rizsből: se többől, se kevesebből. Még a legformább pizzát is különlegesebbé teszi, főleg ha feltétként a fehér szószzal és leveles szuperzöldséggel – a borsos ízű vízitormával – spékeljük meg. Az a legjobb, ha egyenesen a sütőből tálaljuk: kiváló előétel, de főfogásként is megállja a helyét. Igazán figyelemfelkeltő, ha egy házi pizza elkészítése szőröstül-bőröstül mindössze negyedórát vesz igénybe.
Hozzávalók
- 1 csomag barna rizs mochi
- 2 csésze vízitormalevél
- 1-2 evőkanál citromos camu camu-öntet (lásd a 96. oldalon)
- ⅓ csésze kesudió
- ¾ csésze víz
- 1 nagy gerezd aprított fokhagyma
- ¼ kávéskanál tengeri só
- kókuszolaj a főzéshez
- frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Végezzük el az előkészületeket: vágjuk fel a mochi-t fél centis, hosszú csíkokra, majd tegyük félre. Egy közepes nagyságú tálban óvatosan keverjük össze a vízitormát és a salátaöntetet, majd fedjük le.
- Turmixoljuk össze a kesudiót, a vizet, a fokhagymát és a sót egészen lágy krémmé (finom szitán is átpasszírozhatjuk, hogy megszabaduljunk a nagyobb daraboktól). Öntsük egy kis serpenyőbe, majd alacsony hőfokon főzzük. Gyakran kevergessük, hogy ne égjen le, és addig főzzük, míg a krém körülbelül a felére apad és sűrű, fehér szósszá áll össze – hozzávetőleg 5 percig. Vegyük le a tűzről, és fedjük le.
- Minden egyes pizzához (a recept szerint összesen 3 készül) közepes lángon hevítsünk kevéske kókuszolajat egy serpenyőben. A tésztaszerű megformáláshoz vegyünk 8 mochi-szalagot, és egyenként fektessük őket szorosan egymás mellé, de ügyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz. Spatulával gyorsan dolgozva igazgassuk el, majd finoman nyomjuk őket egymáshoz képest, hogy a csíkok egymáshoz tapadva szabályos négyzetet alkossanak. Körülbelül 5 percig süssük, míg az alja enyhén megbarnul, és a mochi elkezd megemelkedni. A fehér szósz körülbelül harmadát kanalazzuk rá a sült tésztára, és süssük további 3-4 percig, míg az alja aranybarnára színeződik. Vegyük le a tűzről, vágjuk negyedekre, és díszítsük vízitormával és fekete borssal.