Sütőtökös, quinoás rizottó zsályával és aszalt yacón gyökérrel

Sütőtökös quinoás rizottó zsályával és aszalt yacón gyökérrel

A japán kabocha sütőtök csillaga emelkedőben van, hiszen narancsszín húsa, édes íze és omlós textúrája szinte egyedülálló. A krémessége miatt kiválóan illik ebbe a rizottóba, amely a hagyományos rizs helyett quinoát használ. A yacón gyökér édessége, már-már füstös zamataivá teszi a zsályás szószt, és mivel szerencsére aszalt formában árusítják, roppant könnyű dolgozni vele.

Hozzávalók

  • 1 csésze nyers (aszalt) quinoa
  • 2 ½ csésze vegyes zöldségalaplé
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 4 csésze hámozott, magozott és kb. 1 cm-es kockákra vágott kabocha sütőtök
  • tengeri só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • ¼ kávéskanál őrölt szerecsendió
  • ¾ csésze édes zsályakrém
  • ½ csésze aszalt yacón szelet
  • 2 evőkanál friss, aprított petrezselyem a tálaláshoz
  • kendermag a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Mossuk át a quinoát vízzel, majd tegyük egy közepes serpenyőbe. Öntsünk hozzá 2 ½ csésze vegyes zöldséglevet, fedjük le a serpenyőt, és közepes lángon forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük le a fedőt, és alacsony lángon főzzük 15 percig, vagy amíg a quinoa megfő (azonnal láthatjuk, hogy az átlátszóvá válik). Fedjük le, és tartsuk melegen.
  2. Míg a quinoa fő, készítsük elő a tököt: egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsük a kókuszolajat. Tegyük bele a kockázott tököt és 1 csésze zöldségalaplét, majd sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg a tök megpuhul (hozzávetőleg 5-8 perc). Adjuk hozzá a szerecsendiót, és főzzük további egy percig. Vegyük le a tűzről, majd a tök felét és a megmaradt ½ csészényi zöldséglevet tegyük bele egy turmixgépbe, és pürésítsük össze.
  3. A pürét tegyük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá a főtt quinoát és ½ csésze édes zsályakrémet, majd keverjük jól össze. Alacsony lángon óvatosan melegítsük, ízlés szerint fűszerezzük. Tálalásnál szedjünk külön tányérra a rizottót, öntsünk rá némi szószt, aztán tegyük rá a yacónszeleteket, a petrezselymet és a kendermagot.