Trükkös, nagyon trükkös: a közismerten nehéz rizottók helyett ez a recept finomra darált karfiolt használ a rizs helyett, amelyet quinoával vegyít, így igazi fehérjebombát kapunk. Ez az étel kiváló választás azoknak, akik kevés kalóriát szeretnének bevinni, hiszen bár az adagok nagyok, nagyobb részt karfiol tartalmaznak, ami, mint tudjuk, alacsony energiatartalmú étel.
Hozzávalók
- 1 közepes póréhagyma
- 1 közepes fej karfiol
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 2 gerezd feldarabolt fokhagyma
- 1 ½ evőkanál tahini
- 1 evőkanál élesztőpehely
- 1 evőkanál miso paszta
- 1 ½ csésze zöldségalaplé
- 1 ½ csésze főtt quinoa
- ½ evőkanál citromlé
- ¼ csésze kendermag
- ½ evőkanál vöröspálmamoszat-pehely (elhagyható)
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- 1-2 evőkanál frissen aprított petrezselyem
Elkészítés
- Vágjuk le a póréhagyma zöld részét, majd a megmaradt fehér részt hosszában vágjuk ketté, és jól mossuk meg, hogy az esetleg rátapadt homokot eltávolítsuk. A megtisztított pórét vágjuk vékony szeletekre. Bontsuk ki a karfiol rózsáit, és vágjuk le a szárát. A rózsákat tegyük robotgépbe, és aprítsuk kicsi, nagyjából rizsszem méretű darabokra. Tegyük félre a zöldségeket.
- Egy serpenyőben közepes lángon hevítsünk fel ½ kanál kókuszolajat. Adjuk hozzá a pórét és a fokhagymát, és süssük 2 percig nagy lángon, hogy előbbit megfonnyasszuk. Adjuk hozzá a karfiolt, majd időnként megkeverve főzzük 5 percig, hogy némileg megpuhuljon, és a folyadék elpárologjon. Míg a karfiolunk fő, habarjuk össze a tahinit, az élesztőpelyhet, a miso pasztát és a zöldségalaplevet egy közepes méretű tálban.
- Amikor a karfiol megfőtt, adjuk hozzá a quinoát és a habart zöldségeket, majd az egészet keverjük jól össze. A rizottót lassú tűzön főzzük, míg az összes felesleges lé el nem fő – körülbelül 5 percig. Vegyük le a tűzről, öntsük bele a citromlevet, a kendermagot és a megmaradt ½ kanálnyi kókuszolajat, valamint ha szeretnénk, tegyük hozzá a pálmamoszat-pelyhet is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg a tetejére a petrezselymet, és melegen tálaljuk.