Cukkinis fettuccine dióval és vörös pálmamoszattal

Cukkinis fettuccine dióval és vörös pálmamoszattal

Imádom a dió és a vörös pálmamoszat keverékét: kiadós, sós és kissé húsízű. Ez az egyszerű étel a vörös pálmamoszat ízére összpontosít, és egyáltalán nincs túlfőzve… csak annyira, hogy pont jó legyen. Én rendszerint főételként tálalom, hiszen olyan, mintha a klasszikus olasz fogások nagyszerű családjához tartozna.

Hozzávalók

  • 8 közepes cukkini
  • 1 kávéskanál tengeri só
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • ½ csésze kockázott hagyma (körülbelül egy nagy hagyma)
  • ⅓ csésze vöröspálmamoszat-lemez, 2-3 cm-es darabokra törve
  • ¼ csésze aprított dió
  • ¼ csésze frissen összevágott petrezselyem, plusz egy kevés a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Kézi zöldséghámozóval óvatosan hámozzuk meg a cukkinit, vágjuk tésztaszerű csíkokra, majd távolítsuk el a közepét, ahol a vizes magvak találhatók. Szórjuk meg sóval, és 30 percre tegyük szűrőbe egy nagyobb edény fölé, ahová kicsöpöghet a felesleges nedvesség.
  2. Ezután a félóra leteltével meleg vízzel jól mossuk át a cukkinit, hogy eltávolítsuk róla a felesleges sót. Kicsit nyomogassuk meg, majd alaposan töröljük szárazra. Tegyük félre.
  3. Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsük a kókuszolajat. Adjuk hozzá a hagymát, és hirtelen süssük, míg megpuhul és üveges lesz (körülbelül 5-6 perc). Ekkor tegyük hozzá a pálmamoszatot, a diót és a petrezselymet, majd 2 percig süssük – a moszat színe gyorsan megváltozik.
  4. Végül adjuk hozzá a cukkinit, keverjük össze, és addig süssük, míg a cukkini átmelegszik és halványzölddé válik, azaz hozzávetőleg 1-2 percig. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl!
  5. Vegyük le a tűzről, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a maradék petrezselymet.

Variáció: Cukkini helyett quinoatésztát is használhatunk.