A szusi ízét megbolondíthatjuk, ha rizs helyett quinoát használunk, a tetejére pedig némi lenmagport hintünk. A roppant finom, macadámiával megspékelt teriyaki szósz kiváló zamatot ad a tekercs belsejében található marinált gombának.
Hozzávalók
- ¾ csésze szeletelt shiitakegomba-kalap
- 1 adag teriyaki szósz (szuperétel-változat)
- 1 csésze nyers quinoa
- 2 csésze víz
- 2 evőkanál lenmagpor
- 2 teáskanál yaçonszirup
- 1 teáskanál miso paszta
- 2 nori lap
- 1 hámozott, magozott és vékonyra szelt avokádó
- ½ csésze napraforgócsíra vagy más bébisaláta
Elkészítés
Tegyük a gombát egy kis tálba, majd öntsük rá a szószt. Keverjük jól össze. Fedjük le, és tegyük hűtőbe 30 percre.
Eközben egy serpenyőben melegítsük a quinoát és a vizet, forraljuk fel, majd utána lassú tűzön, fedő nélkül főzzük 15 percig, vagy míg a quinoa megpuhul és a víz elfőtt. Vegyük le a tűzről, majd rögtön adjuk hozzá a lenmagport, a yaçonszirupot és a misót. Keverjük jól össze, és hűtsük le szobahőmérsékletre.
Villával vegyük ki a gombát a léből, nyomjuk ki a felesleges nedvességet, és tegyük félre. A szószt tegyük félre mártogatósnak. A hozzávalókat tekerjük fel szusinak vagy tekercsnek, a quinoa-t rizsként, a gombát, az avokádót és a csírát pedig tölteléknek használva.
TERIYAKI SZÓSZ (SZUPERÉTEL-VÁLTOZAT)
- 3 evőkanál yaçonszirup
- 3 evőkanál shoyu (szójaszósz)
- 1 evőkanál esszenciális zsírsavakat tartalmazó olaj
- 1 evőkanál narancslé
- 2 evőkanál víz
- ¼ teáskanál hagymapor
- ¼ teáskanál fokhagymapor
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 1 evőkanál macapor
- 2 evőkanál nyers vagy pirított szezámmag
A hozzávalókat egy kis tálban habverővel összekeverjük. Hűtőben körülbelül két hétig eláll. Mennyiség: ⅔ csészényi.