Soha nem kedveltem igazán az édes vagy sós tésztaféléket, éppen ezért ízlik annyira ez a quiche.
A tofus tölteléket (ami koleszterinmentes, illetve könnyű és finom) az ízletes quinoából készült tésztára halmozzuk. Jóllehet semmilyen formában nem hasonlít a tésztára, mégis nagyszerű.
Sőt, másnap még finomabb.
A TÉSZTÁHOZ
- 1/3 csésze lenmagpor
- 1/3 csésze meleg víz
- 2 csésze főtt quinoa (lásd a 138. oldalon)
- 3 evőkanál kókuszolaj, és egy kevés a sütőforma kikenéséhez
- 1/4 csésze élesztőpehely
- 1/4 teáskanál tengeri só
A TÖLTELÉKHEZ
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 csésze finomra aprított sárga hagyma
- 4 nagy, aprított fokhagymagerezd
- 2 csésze finomra (dióbélcska méretűre vagy kisebbre) aprított brokkolirózsák
- 45 dkg szilárd tofu
- 1/4 csésze élesztőpehely
- 2 evőkanál tahini
- 1 evőkanál umeboshi ecet
- 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
Elkészítés
- Egy kis tálban keverjük össze a lenmagport vízzel, és tegyük félre 10 percre, hogy kocsonyás állagú legyen. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és kenjünk ki egy kerek sütőformát kókuszolajjal.
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a quinoát, a kókuszolajat, az élesztőpelyhet és a sót. Adjuk hozzá a kocsonyásodott lenmagot, és alaposan dolgozzuk össze, míg egy masszív és formázható tésztát kapunk. Kézzel lapogassuk le, hogy sűrű, lapos és kompakt réteget hozzunk létre a sütőben „tésztából”. Süssük elő 10 percig, majd tegyük félre.
- A töltelékhez közepes lángon hevítsünk egy evőkanál kókuszolajat serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd nagy lángon süssük 2 percig, míg megpuhulnak. Most jön a brokkoli, ezt 3 percig süssük, míg halványzöldes színt vesz fel. Vegyük le a tűzről, és tegyük félre.
- Robotgépben vagy turmixgépben keverjük össze a tofut, az élesztőpelyhet, a tahinit, az umeboshi ecetet és a kurkumát, míg egyenletes lesz. Adjuk hozzá az elkészült zöldségeket, majd a legmagasabb fordulaton háromszor vagy négyszer forgassuk meg, de ne turmixoljuk össze őket.
- Spatulával vagy kanál segítségével tegyük rá a quinoatésztára, és 40-50 percig süssük, míg a teteje megpirul. Vegyük ki a sütőből, és tálalás előtt hagyjuk 10 percig állni. A hidegen és melegen fogyasztott quiche egyaránt finom.