Ha csupán az egyes élelmiszerek hatásaira összpontosítunk, nem kapjuk meg róluk a teljes képet.
Így bár sok zöldség és gyümölcs nem vívja ki a szuperélelmiszer státuszt, mégis számos kedvező élettani hatásuk van. (A legtöbb feldolgozatlan és finomítatlan ételnek helye van a szuperélelmiszerek konyhájában.)
Az egészséges alapvető élelmiszerek közé tartoznak a kevéssé ínycsiklandó hozzávalók, vagy az olyan egyszerű összetevők, amelyek plusz ízt csempésznek az ételbe. Az itt felsoroltak a szuperélelmiszerekben gazdag étrend ideális kiegészítői lehetnek.
🌿 AGAVÉNEKTÁR
Az agavékaktuszból nyert édes szirup főként a cukorbetegek körében tett szert népszerűségre, tudniillik alacsony a glikémiás indexe. Bár a koncentrált cukortartalom miatt óvatosan kell felhasználni, hatékony édesítő, és mentes a kellemetlen mellékíztől.
Sokkal kisebb mennyiséget kell belőle adagolni, mint a többi édesítőből, így a receptben előírt cukormennyiséget is ennek megfelelően kell csökkenteni. Én többnyire más édesítőszerekkel, például a cukormentes sztíviával kombinálva alkalmazom.
🥥 KÓKUSZOLAJ
A kókuszolaj a természet vaj: rendkívül laktató, szinte mindent ízletesebbé tesz, amihez hozzáadjuk.
De a kókuszolaj nem csupán jóízű, hanem számtalan jótékony hatással is rendelkezik. Növényi alapú olajként a telített zsírok egészséges forrása, az állati eredetű telített zsírsavakkal ellentétben koleszterinmentes, valamint elősegíti a többi egészséges zsírsav, például az omega-3 lebontását.
A kókuszolajban megtalálhatók a közepes láncú zsírsavak, amelyek hosszan tartó energiát és fokozott anyagcserét biztosítanak, sőt baktérium-, vírus- és gombaölő hatásúak. Mivel a telített zsírsavak természetesen ellenállnak az oxidációnak KÓKUSZ- VAGY PÁLMACUKOR
A nádcuKornál egészségesebb kókuszcukrot (amit olykor pálmacukor néven értékesítenek) a kókuszpálma virágának kristályosított nektárjából állítják elő. Glikémiás indexe feleannyi, mint a nádcukoré, a WHO pedig „a világ legfenntarthatóbb édesítőszerének” nevezte.
Karamellhez hasonlító zamata tagadhatatlanul ízletes. Egy az egy arányban helyettesítheti a fehér vagy a barna cukrot.
🥥 KÓKUSZVÍZ
A kicsit édes, kicsit sós, de hihetetlenül frissítő kókuszvíz valódi élményt kínál.
A bioboltokban és ázsiai piacokon kapható fiatal thai kókuszdióból készült kókuszvíz természetes, szerves sókban és ásványi anyagokban gazdag hidratáló. Olyan vegyületeket pótol, amelyeket testmozgás, izzadás vagy dehidratáció során veszítünk el.
A dobozos kókuszvíz immár kereskedelmi forgalomban is kapható. Bár ez a változat a közelébe sem ér a frissen tört fiatal kókuszdiónak, mégis hasonlóan kedvező élettani hatásokkal bír, hosszabban eltartható és jobban kézre áll.
Olyan márkát válasszunk, amely 100%-os tisztaságú, hozzáadott cukor nélkül.
🌴 DATOLYA
A datolyapálma különösen édes gyümölcse az egyik kedvenc nassolnivalóm.
A farmerek és vásárlók által egyaránt „a természet édességének” hívott friss és puha datolya íze a karamellhez hasonlít.
Glükóz formájában azonnali energia-utánpótlást nyújt, és az egyik legjobb természetes káliumforrás (háromszor annyit tartalmaz, mint a banán).
Továbbá tartalmaz még élelmi rostot, vasat, A-vitamint, magnéziumot és többféle B-vitamint is.
Mindössze néhány datolya annyira kiadós, hogy egy fogásnyi ételt helyettesít!
Ezt a természetben előforduló legmagasabb cukortartalmú gyümölcsöt rendszerint desszertekhez használom édesítőként, hogy a finomított cukor üres kalóriáit helyettesítsem.
Számtalan fajta datolya létezik, ezek pedig édességükben és puhaságukban mind különböznek egymástól. A legnépszerűbbek közé tartozik a medjoul, az ahadi és a mézízű datolya.
🥑 ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAKBAN GAZDAG OLAJOK
Az esszenciális zsírsavakban gazdag olajok közé tartozik a kenderolaj, a lenolaj és számos keverék (Szuperélelmiszerek magvaiból sajtolva.)
Úgy gondolom, hogy ha egyszer nem főzési célra használjuk fel az olajat, miért ne élveznénk ki az esszenciális zsírsavak gyulladáscsökkentő előnyeit és az egészséges magvak kiváló ízét?
Az esszenciális zsírsavakban gazdag olajok hatása hasonló a szuperélelmiszerekéhez.
Ha a recept hozzávalói között esszenciális zsírsavakat találunk, a kenderolaj, a lenolaj vagy a keverékek is tökéletesen megfelelnek.
🍏 GYÜMÖLCSÖK
Csak azért, mert a gyümölcsök úgy általában nem minősülnek szuperélelmiszernek, vétek lenne kihagyni őket.
Minden egyes gyümölcs egyedi előnyökkel kecsegtet, különösen a vitamintartalmuk miatt.
A legtöbbjük tartalmaz valamennyi antioxidánst vagy fitokemikáliát, csupán nem akkora mennyiségben, mint a szuperélelmiszerek.
GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS FŰSZEREK
A megfelelő gyógynövények és fűszerek beszerzésével mintha jól rendezett neszesszerünk lenne: csupán jó helyre kell nyúlni az azonnali eredményért.
Míg számos hagyományos recept összetevői között szerepelnek az egészségtelen zsírok, a cukor, a só és a feldolgozott élelmiszerek, a gyógynövények és a fűszerek hozzáadásával szinte ingyen egészségesebbé tehetjük őket.
Kedvenc fűszernövényeinket akár cserépben is nevelhetjük, így ösztönözve magunkat a gyakoribb felhasználásukra, de én szeretem kedvenc fűszereimet könnyen elérhető helyen tartani.
Még mindig elámulok azon, hogy ezek a csodálatos, tiszta és természetes ízek mennyire fel tudják dobni még a legegyszerűbb ételeket is.
Minden gyógynövény és fűszer saját, rá jellemző gyógyhatással rendelkezik, amely olykor szuperélelmiszer jellegű, ám fogyasztásuk az erős ízek miatt nem javasolt nagy mennyiségben.
A leveles zöld gyógynövények, mint a petrezselyem, bazsalikom, tárkony és menta, nagyszerű szuperélelmiszereknek számítanak, és ezek nagyobb mennyiségben is fogyaszthatók.
Ajánlott még:
- babérlevél
- paprika (füstölt változatának különleges az ízvilága)
- chipotle (fahüstön szárított jalapeño paprika)
- Cheyen-bors, fahéj és szerecsendió
Jóllehet nem valódi fűszerek, mégis tartok mindig itthon elegendő fokhagymaport és hagymaport – még az egyszerű rizsből is ínycsiklandó fogást tudnak varázsolni.
Mint mindig, most se feledkezzünk meg arról, hogy megbizonyosodjunk: semmit – sem tartósítószert, sem sót – nem adtak hozzájuk.
🥤 KOMBUCHA
Tudom, bizarrul hangzik, de a kombucha nem más, mint baktérium és élesztő szimbiózisából erjesztett ital, amiből néhány héten keresztül teászerű főzetet készítenek.
Furcsa készítése ellenére a kombuchát évszázadok óta afféle életelixírnek tartják.
A legtöbb erjesztett élelmiszerhez hasonlóan a kombucha is rengeteg energetizáló enzimet, vitamint és jótékony baktériumot tartalmaz.
Fogyasztói beszámolók szerint:
✔ fokozza az emésztést
✔ növeli az energiaszintet
✔ általános közérzetjavulást eredményez
Otthon is könnyedén és olcsón előállíthatjuk, ám megvehetjük boltban is.
A kombucha rendszerint több ízben kapható, hiszen különböző teaféléket és hozzáadott gyümölcslevet tartalmaz.
A kombucha eredeti íze az almalé és a pezsgő közötti skálán helyezkedik el, többnyire ecetes beütéssel és lágy pezsgéssel.
Kis mennyiségben (általában 0,5% alatti mennyiségben) alkoholt is tartalmaz.