Kóstolj bele a tökéletes banánmagos kenyérbe!
Ha szereted a frissen sült, illatos házi kenyér élményét, ezt a banánmagos kenyeret garantáltan imádni fogod! Nemcsak puha és édes, hanem tápanyagokban is gazdag: a lenmag és a kendermag rengeteg rostot, fehérjét és esszenciális zsírsavat tartalmaz, így ez a finomság nemcsak ízletes, de egészséges is.
A hagyományos banánkenyér receptet alacsony glikémiás indexű édesítőkkel (kókuszcukor, agavé, lucuma) tettük még különlegesebbé, így azok is bátran fogyaszthatják, akik ügyelnek a vércukorszintjükre. A selymes banáníz, a roppanós magvak és a kellemesen édeskés aromák együtt tökéletes harmóniát alkotnak.
Tökéletes reggelire, uzsonnára vagy egy csésze kávé vagy tea mellé. Magában is mennyei, de egy kis vajkrémmel vagy házi lekvárral (például acai bogyós lekvárral) még ellenállhatatlanabbá válik!
Süsd meg te is, és élvezd az egészséges, házi sütemény minden falatját!
Hozzávalók
- 3 evőkanál lenmagpor
- 1/3 csésze édesítetlen mandulatej
- 1 ½ csésze teljes kiőrlésű búzaliszt*
- ¼ csésze lucumapor
- 1 evőkanál mesquitepor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál sütőpor
- ¾ evőkanál tengeri só
- ¼ csésze kókuszolaj, plusz még valamennyi a sütőalhoz
- ⅔ csésze + 1 evőkanál kókuszcukor
- 2 evőkanál agavénektár
- ½ kávéskanál kókuszkivonat (elhagyható)
- 1 ½ csésze nagyon érett, összetört banán (hozzávetőleg 3-4 darab)
- ½ csésze kendermag
*Ha gluténmentes étrendet követünk, gluténmentes lisztet használjunk.
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Kenjünk ki egy körülbelül 22 × 12 × 10 cm-es sütőformát a kókuszolajjal.
- Egy kis csészében keverjük össze a lenmagport a mandulatejjel, és hagyjuk állni 5-10 percig, hogy az összetevők „megkocsonyásodjanak.”
- Egy közepes nagyságú tálban alaposan keverjük össze a lisztet, a lucumaport, a mesquiteport, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Egy nagyobb tálban addig vegyítsük a kókuszolajat, a ⅔ csésze kókuszcukrot, a lenmagporral összekevert mandulatejet, az agavénektárt, a kókuszkivonatot és az összetört banánt, míg jól össze nem állnak. A száraz hozzávalókat vegyítsük a nedves hozzávalókkal. Forgassuk meg az egészet a kendermagban.
- A kevert masszát tegyük az előkészített sütőformába. A megmaradt kókuszcukrot szórjuk a tetejére. Tegyük a sütőbe, majd süssük 45-50 percen át, míg a teteje szépen megbarnul. Ha a beleszúrt fogpiszkáló nem színeződik el, készen van. Tegyük egy tálcára, fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni. Miután teljesen kihűlt, csomagoljuk folpackba. Körülbelül egy hétig eláll.