Ha egy tápláló, mégis ínycsiklandó reggeliszeletet keresel, amely energiával tölt fel a nap kezdetén, akkor ez a citromos-kókuszos reggeliszelet tökéletes választás! A chia mag és a zabliszt hosszan tartó teltségérzetet biztosít, míg a friss citromlé és a kókuszreszelék üde, egzotikus ízt kölcsönöz a szeleteknek. A datolya természetes édessége és a juharszirup finom karamellás aromája pedig minden falatot különlegessé tesz.
Ez a gluténmentes, egészséges nassolnivaló tökéletes útravaló, edzés előtti energialöket vagy délutáni snack is lehet. Könnyen elkészíthető, finom és tápláló – próbáld ki te is!
Hozzávalók
- 1 ½ evőkanál chia mag
- 3 evőkanál friss citromlé
- 1 csésze zabliszt*
- ½ teáskanál sütőpor
- csipetnyi tengeri só
- ¾ csésze + 2 evőkanál kókuszreszelék
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál almaszósz
- ¼ csésze juharszirup vagy agavénektár
- ½ csésze puha, magozott medjoul datolya (5-6 darab)
Ha gluténmentes étrendet követünk, gluténmentes lisztet használjunk.
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra, majd kenjünk ki egy kevés kókuszzsírral egy 20 × 20 cm-es sütőtalat.
- Egy kis tálban keverjük össze a chia magokat a citromlével. Tegyük félre 20 percre, hogy a chia magok megszívják magukat. Tíz perc elteltével keverjük meg.
- Eközben egy közepes tálban keverjük össze a zablisztet, a sütőport, a sót és a ¾ csésze kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a citromhéjat, majd ezzel is keverjük össze. Egy külön tálban öntsük össze a kókuszolajat, az almaszószt és a juharszirupot/agavénektárt. Adjuk hozzá a beáztatott chia magokat. Vágjuk nagyon finomra a datolyát, majd keverjük össze a többi nedves hozzávalóval. Mikor ez megvan, a nedves hozzávalókat öntsük a száraz hozzávalókhoz, majd keverjük addig, míg össze nem áll.
- A masszát helyezzük az előkészített sütőtalba, spatulával egyengessük el a tetejét. A maradék kókuszreszeléket szórjuk a tetejére, és óvatosan nyomkodjuk bele a masszába.
- Süssük 25-28 percig, míg a szélek megbarnulnak. Még melegen szeleteljük fel 12-16 négyzet alakú darabra.