Ha egy egészséges, tápanyagokban gazdag és energizáló nassolnivalót keresel, amely bármikor feltölt, akkor ezt a csokis energiaszeletet imádni fogod! A datolya természetes édessége, a kakaó intenzív aromája, valamint a magvak és aszalt gyümölcsök ropogós, gazdag textúrája tökéletes egyensúlyt teremt minden falatban.
Ez a szelet nemcsak egy kiváló útravaló snack, de edzés előtt vagy akár reggelire is tökéletes. Nem tartalmaz finomított cukrot vagy mesterséges adalékanyagokat, és könnyen variálható kedvenc magjaiddal és aszalt gyümölcseiddel.
Egyszerű elkészítés, hosszan tartó energia és mennyei íz – próbáld ki, és legyen mindig kéznél egy adag ebből az isteni csokis szeletből!
Hozzávalók
- 1 ½ csésze puha, magozott medjoul datolya (15-16 db)
- ¼ csésze nyers mandula
- ¼ csésze nyers kesudió
- ¼ csésze kakaópor
- 3 evőkanál hántolt kakaóbab
- 6 evőkanál kendermag
- 1 evőkanál chia mag
- 2 evőkanál macapor
- 1 evőkanál mesquitepor (ízfokozónak, elhagyható)
- 2 evőkanál nyers dióféle/mag (a kedvencünket válasszuk)
- ¼ csésze aszalt gyümölcs (a kedvencünket válasszuk)
Elkészítés
- Az összes hozzávalót – kivéve a 2 evőkanál nyers diófélét/magot és a ¼ csésze aszalt gyümölcsöt – aprítsuk össze a konyhai robotgépben, míg durva tésztát nem kapunk (ez eltarthat néhány percig). Állítsuk le a gépet, és két ujjunk között csippentve nézzük meg, összeáll-e a tészta, vagy ha az energiánkat vesztően széteső morzsolmány. Ha a tészta túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, óvatosan, hogy túl nedves se legyen. Keverjük tovább, míg megfelelő állagú masszát nem kapunk.
- Végül adjuk hozzá a 2 evőkanál nyers diófélét/magot és a ¼ csésze aszalt gyümölcsöt, majd néhány fordulattal aprítsuk durvára, hogy a megfelelő textúrát kapják a szeleteink.
- Egy lapos felületre terítsünk ki egy nagyobb darab folpackot, majd öntsük ki rá a tésztát. A fóliával szorosan csomagoljuk be a masszát, majd folyamatos nyomkodással formáljuk körülbelül 2,5 cm vastag téglalappá.
- Távolítsuk el a fóliát, és vágjuk 8 szeletre a masszát. (Ha szép éleket akarunk a szeleteknek, felvágás előtt tegyük a masszát fél órára fagyasztóba.) Csomagoljuk be, így hosszú ideig tárolhatjuk a fagyasztóban.
Variáció
Kenderfehérje, kávéskanálnyi búzafű- vagy spirulinapor hozzáadásával növelhetjük a fehérje- és tápanyagtartalmat.
TIPP
Használjunk különböző magokat, például inka mogyorót vagy makadámdiót, illetve aszalt gyümölcsöket, például goji bogyót, cseresznyét vagy fekete áfonyát a recepthez!