Chipotlés chili avokáókrémmel

Chipotlés chili avokáókrémmel

Ha egy igazán gazdag, fűszeres és tápláló chili receptet keresel, akkor ez a chipotlées chili avokádókrémmel tökéletes választás! Az édesburgonya természetes édessége tökéletesen kiegyensúlyozza a füstös chipotle és az umami gazdag wakamepehely ízét, míg a selymes avokádókrém lágy kontrasztot ad az étel intenzív fűszerezettségéhez.

Ez a chili nemcsak ízletes, hanem tele van rosttal és növényi fehérjékkel is, köszönhetően a fekete babnak és a különböző zöldségeknek. Lassú tűzön főzve az ízek tökéletesen összeérnek, így minden kanál egy újabb mély, komplex élményt nyújt.

Tökéletes egy hideg estén, de akár egy baráti összejövetel fénypontja is lehet. Kínáld frissen facsart lime-lével és ropogós tortilla chips-szel a teljes élmény érdekében!

Hozzávalók

  • 6 csésze felvágott paradicsom
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 közepes, felkockázott sárga hagyma
  • 4 gerezd felaprított fokhagyma
  • 2 felvágott zellerszár
  • 1 friss, felkockázott Anaheim paprika
  • 45 dkg hámozott és felkockázott édesburgonya
  • 1 evőkanál friss, aprított kakukkfűlevél
  • 1 kávéskanál chipotlepor
  • 4 csésze főtt, sótlan fekete bab
  • 2 púpos evőkanál wakamepehely
  • 3 csésze zöldségalaplé
  • tengeri só ízlés szerint
  • avokádókrém

Elkészítés

  1. Robotgépben vagy turmixgépben keverjünk össze 4 csésze paradicsomot, míg pürévé áll össze. Tegyük félre.
  2. Egy nagy edényben közepes lángon hevítsük a kókuszolajat. Adjuk hozzá a hagymát, és nagy lángon süssük, míg megpuhul (körülbelül 5 perc). Adjuk hozzá a fokhagymát, a zellert, a paprikát és az édesburgonyát, valamint a maradék 2 csésze paradicsomot, majd nagy lángon süssük további 5 percig, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
  3. Adjuk hozzá a pürésített paradicsomot, a kakukkfüvet, a chipotleport, a babot, a wakamepelyhet és a zöldségalaplét. Sózzuk, keverjük össze, végül forraljuk fel. Majd vegyük le a lángot, és lassú tűzön 45 percig főzzük. Amikor ez megvan, kóstoljuk meg, és sózzuk újra, ha szükséges, majd kis lángon, fedő nélkül további 15 percig főzzük, időnként pótolva a vizet. Ha a chili megfőtt, forrón, avokádókrémmel tálaljuk.

Avokádókrém

  • ⅔ csésze nyers kesudió
  • ⅓ csésze víz
  • 1 nagy, magozott és hámozott avokádó
  • 2 evőkanál frissen facsart lime-lé
  • ½ kávéskanál tengeri só

Kis turmixgépben keverjük össze a kesudiót és a vizet. Ezután adjuk hozzá az avokádót, a lime-ot és a sót, majd újra jól turmixoljuk össze. Hűtőben, zárt dobozban körülbelül egy hétig eláll.