Ez a cukkinis-marinara szószos fettuccine egy könnyed, mégis tápláló fogás, amely tökéletes választás a forró nyári napokon vagy azok számára, akik szeretnék egészségesebben élvezni a klasszikus olasz ízeket. A friss cukkini tészta kellemes roppanóssága és a fűszeres, édeskés marinara szósz tökéletes harmóniát alkot, miközben a dió és kendermag extra textúrát és tápanyagokat ad az ételhez.
A recept kétféle elkészítési módot kínál: nyers változatban frissítő és élénkítő hatású, míg a főtt verzió egy meleg, otthonos étkezési élményt nyújt. Próbáld ki mindkettőt, és döntsd el, melyik illik jobban az ízlésedhez vagy az aktuális hangulatodhoz!
Tálaláskor szórj a tetejére friss bazsalikomleveleket, egy kevés extra diót vagy kendermagot a még intenzívebb ízekért és ropogós textúráért. Egy pohár frissítő citromos-mentás vízzel vagy egy könnyed fehérborral kiegészítve igazán különleges fogássá válik.
Hozzávalók
- 2 közepes cukkini
- 1 kávéskanál tengeri só
- 1 csésze dió
- 1 csésze koktélparadicsom
- 3 evőkanál aszalt goji bogyó
- 2 csésze mazsola
- ½ csésze frissen aprított bazsalikom
- 1 kávéskanál szárított oregánó
- 1 kávéskanál aprított fokhagyma
- 1 evőkanál miso paszta
- ½ kávéskanál pálmazocsapehely (elhagyható)
- ½ csésze kendermag
ELKÉSZÍTÉS
- Hámozzuk meg a cukkinit, majd vágjuk fel csíkokra úgy, hogy kihagyjuk a vizenyős középrészt, amiben a magok is vannak. A csíkokat tegyük szűrőbe, és hintsük meg sóval, majd tegyük a szűrőt egy edény fölé, és 30 percig hagyjuk pihenni.
- Eközben tegyük a diót robotgépbe, aprítsuk kis darabokra, majd tegyük félre.
- Turmixoljuk össze a robotgépben a paradicsomot, a goji bogyót, a mazsolát, a bazsalikomot, az oregánót, a fokhagymát, a miso pasztát és a mozsót, míg egyenletes állagú krémmé állnak össze. Állítsuk meg a gépet, és szedjünk ki mindent a tál oldaláról, hogy semmi ne vesszen kárba.
- Adjunk hozzá 2 evőkanál diót, és így is keverjük össze még egyszer.
- Ha a szósz túl sűrű (attól függ, mennyire lédús a paradicsom), adjunk hozzá 1-2 kanálnyi vizet, majd tegyük át egy tálba, és adjuk hozzá a maradék diót és a kendermagot.
Jól mossuk át a cukkinicsíkokat, hogy eltávolítsuk a felesleges sót, majd konyhai törlőkendővel szárítsuk meg. Innen két utat választhatunk:
Nyers módszer (hideg): Tegyük a cukkinit tányérokba, öntsük rá a szószt, és tálaljuk. Előmelegíthetjük az aszalógépben is.
Főtt módszer (meleg): Rakjunk egy evőkanál kókuszolajat egy serpenyőbe, és tegyük bele a cukkinit. Alacsony lángon melegítsük úgy 2 percig. Adjuk hozzá a szószt, majd együtt melegítsük tovább 2 percig, hogy jól átmelegedjen. Azonnal tálaljuk.