Kaliforniai saláta

Kaliforniai saláta

Ez a saláta édesanyám szakácsművészetének hírnevét öregbíti, méghozzá okkal. A dél-kaliforniai tengerparti otthona kertjében termő friss zöldségekből készült fogást mindenki (aki kóstolta) úgy hívja, hogy A SALÁTA. Kivételesen finom, így senkit sem kárhoztatok azért, ha többé nem akarna más salátát enni. Minden egyes alkalommal, mikor meglátogatom édesanyámat, egy hatalmas adag pihen ebből a fogásból a hűtőben. (De mire hazaindulok, addigra elfogy.)

Hozzávalók

  • 25 dkg római saláta, összevágva
  • 15 dkg vegyes bébisaláta
  • 15 dkg rukkola
  • 15 dkg napraforgómag-csíra (vagy bármilyen csíra)
  • 2 csésze friss kukoricaszem
  • 1 db kicsumázott, felkockázott kaliforniai paprika
  • 2 nagy, hámozatlan, hosszában négybe vágott angol uborka
  • 1 csésze kettévágott, édes koktélparadicsom
  • ½ db hámozott, felkockázott avokádó
  • Kalifornia-öntet

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba tegyük bele a rukkolát, a római salátát, a bébisalátát és a csírát.
  2. A maradék hozzávalókat tegyük a tetejére.
  3. A Kalifornia-öntetet mindenki magának öntse rá a salátára.

Kalifornia-öntet

  • ¼ csésze esszenciális zsírsavakat tartalmazó olaj
  • 3 evőkanál umeboshi ecet
  • 1 evőkanál shoyu (szójaszósz)
  • ¼ csésze almaborecet
  • 1 evőkanál friss, aprított rozmaring
  • ½ kávéskanál szárított oregánó
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 1 kávéskanál hagymapor
  • 1 kávéskanál fekete bors
  • ½ kávéskanál pirított tengeri alga

Keverjük össze az összes hozzávalót, míg jól összeállnak. Hűtőben tartva hozzávetőleg 2 hétig eláll. Ezekből a mennyiségekből körülbelül ⅔ csészényi készül.