Ez a saláta édesanyám szakácsművészetének hírnevét öregbíti, méghozzá okkal. A dél-kaliforniai tengerparti otthona kertjében termő friss zöldségekből készült fogást mindenki (aki kóstolta) úgy hívja, hogy A SALÁTA. Kivételesen finom, így senkit sem kárhoztatok azért, ha többé nem akarna más salátát enni. Minden egyes alkalommal, mikor meglátogatom édesanyámat, egy hatalmas adag pihen ebből a fogásból a hűtőben. (De mire hazaindulok, addigra elfogy.)
Hozzávalók
- 25 dkg római saláta, összevágva
- 15 dkg vegyes bébisaláta
- 15 dkg rukkola
- 15 dkg napraforgómag-csíra (vagy bármilyen csíra)
- 2 csésze friss kukoricaszem
- 1 db kicsumázott, felkockázott kaliforniai paprika
- 2 nagy, hámozatlan, hosszában négybe vágott angol uborka
- 1 csésze kettévágott, édes koktélparadicsom
- ½ db hámozott, felkockázott avokádó
- Kalifornia-öntet
Elkészítés
- Egy nagy tálba tegyük bele a rukkolát, a római salátát, a bébisalátát és a csírát.
- A maradék hozzávalókat tegyük a tetejére.
- A Kalifornia-öntetet mindenki magának öntse rá a salátára.
Kalifornia-öntet
- ¼ csésze esszenciális zsírsavakat tartalmazó olaj
- 3 evőkanál umeboshi ecet
- 1 evőkanál shoyu (szójaszósz)
- ¼ csésze almaborecet
- 1 evőkanál friss, aprított rozmaring
- ½ kávéskanál szárított oregánó
- 1 kávéskanál fokhagymapor
- 1 kávéskanál hagymapor
- 1 kávéskanál fekete bors
- ½ kávéskanál pirított tengeri alga
Keverjük össze az összes hozzávalót, míg jól összeállnak. Hűtőben tartva hozzávetőleg 2 hétig eláll. Ezekből a mennyiségekből körülbelül ⅔ csészényi készül.