Mizunás édesköményes faepersaláta

Mizunás édesköményes faepersaláta

A mizuna (vagy más néven mustárspenót) egy japán leveles zöldség, ami a rukkolánál lágyabb ízű, és rendkívül gyorsan a termelői piacok és egyes bioboltok kedvencévé vált (ha éppen nem lehet kapni, a rukkola is megteszi helyette). A természetes hozzávalók egyébként olyannyira ízletesek, hogy szinte még öntetre sincs szükség a salátához.

Hozzávalók

  • 1 nagy édeskömény, levelekkel
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ½ evőkanál édesköménymag
  • ½ kávéskanál tengeri só
  • ½ kávéskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 nagy mizuna, torzsa nélkül
  • ¼ csésze frissen aprított petrezselyem
  • ⅔ csésze aszalt faeper

Elkészítés

  1. Vágjuk le az édeskömény gyökerét és leveleit, hogy körülbelül 2,5 cm-es fogantyúszerűség maradjon a tetejénél. Tegyük félre a leveleket.
  2. Az édesköményt mandolinszeletelővel papírvékonyságú szeletekre vágjuk, ami hozzávetőleg 6 csészényit tesz ki.
  3. Egy nagy tálba tegyünk vizet és jeget, és áztassuk be a szeleteket 10 percre, hogy ropogóssá váljanak.
  4. Egy kis tálban egyszerű öntetet készítünk a citromlé, az olívaolaj, a köménymag, a tengeri só és a fekete bors elkeverésével.
  5. Ha a szeletek ropogóssá váltak, vegyük ki a jégfürdőből, és töröljük szárazra őket.
  6. Ha felitattunk róluk minden nedvességet, helyezzük egy nagy tálba a mizunával, a petrezselyemmel és ⅓ csésze faeperrel.
  7. Rázzuk össze, öntsük rá az öntetet, majd kézzel óvatosan kevergessük meg, hogy a hozzávalók egyenletesen eloszoljanak.
  8. Salátástálban tálaljuk, tegyük rá a megmaradt faepret és néhány köménylevelet. Ízlés szerint borsozhatjuk is.