Rukkolás tempés szusi

Rukkolás tempés szusi

Adjunk némi extra fehérjét kedvenc szusinknak. Jóllehet bármilyen fajtája tempe kiválóan felhasználható, a vadrizses kiváltképpen harmonizáló hatású.

Hozzávalók

  • 30 dkg finomra morzsolt tempe
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál miso paszta
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 teáskanál friss citromlé
  • 4 csésze aprított rukkola
  • 20 napon szárított paradicsom, 30 percre forró vízbe áztatva, majd vékonyra szeletelve
  • ½ csésze gyorsvasnyított hagyma
  • 4-6 nori lap

Elkészítés

  1. Az olajat tegyük serpenyőbe, és a tempét süssük benne nagy lángon 3-4 percig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a misót, a tahinit és a citromlevet. Hűtsük le szobahőmérsékletre.
  2. A hozzávalókból göngyöljünk szusit (lásd alul), a rizs helyett tempét használjunk. Tálaláshoz mindegyik tekercset vágjuk 6-8 darabba.

HÁZI KÉSZÍTÉSŰ SZUSI ÖT LÉPÉSBEN

A szusi elkészítése némi gyakorlatot igényel, ám korántsem olyan összetett feladat, mint ahogy gondolnánk.

ELSŐ LÉPÉS:
A nori fényes felületét lefelé fektessük le bambusz alátétre, amely úgy van fordítva, hogy a szálak hosszában futnak.

MÁSODIK LÉPÉS:
A lap alsó felére terítsünk ki egy maréknyi rizst (vagy azt, amivel helyettesíteni kívánjuk), és nyomkodjuk le, hogy a felülete egyenes legyen.

HARMADIK LÉPÉS:
A tölteléket a rizs közepe mentén, függőleges irányban terítsük ki.

NEGYEDIK LÉPÉS:
A hozzánk közel eső végénél kezdve kezdjük el feltekerni, göngyölni a szusit, miközben az alátét mozgatásával besegítünk, hogy henger formát kapjunk. A nori lap végét nedvesítsük be egy kis vízzel, majd ujjainkkal kis ideig összefogva ragasszuk össze.

ÖTÖDIK LÉPÉS:
Forró vízbe mártott, éles késsel szeleteljük fel a tekercseket.