Adjunk némi extra fehérjét kedvenc szusinknak. Jóllehet bármilyen fajtája tempe kiválóan felhasználható, a vadrizses kiváltképpen harmonizáló hatású.
Hozzávalók
- 30 dkg finomra morzsolt tempe
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál miso paszta
- 2 evőkanál tahini
- 2 teáskanál friss citromlé
- 4 csésze aprított rukkola
- 20 napon szárított paradicsom, 30 percre forró vízbe áztatva, majd vékonyra szeletelve
- ½ csésze gyorsvasnyított hagyma
- 4-6 nori lap
Elkészítés
- Az olajat tegyük serpenyőbe, és a tempét süssük benne nagy lángon 3-4 percig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a misót, a tahinit és a citromlevet. Hűtsük le szobahőmérsékletre.
- A hozzávalókból göngyöljünk szusit (lásd alul), a rizs helyett tempét használjunk. Tálaláshoz mindegyik tekercset vágjuk 6-8 darabba.
HÁZI KÉSZÍTÉSŰ SZUSI ÖT LÉPÉSBEN
A szusi elkészítése némi gyakorlatot igényel, ám korántsem olyan összetett feladat, mint ahogy gondolnánk.
ELSŐ LÉPÉS:
A nori fényes felületét lefelé fektessük le bambusz alátétre, amely úgy van fordítva, hogy a szálak hosszában futnak.
MÁSODIK LÉPÉS:
A lap alsó felére terítsünk ki egy maréknyi rizst (vagy azt, amivel helyettesíteni kívánjuk), és nyomkodjuk le, hogy a felülete egyenes legyen.
HARMADIK LÉPÉS:
A tölteléket a rizs közepe mentén, függőleges irányban terítsük ki.
NEGYEDIK LÉPÉS:
A hozzánk közel eső végénél kezdve kezdjük el feltekerni, göngyölni a szusit, miközben az alátét mozgatásával besegítünk, hogy henger formát kapjunk. A nori lap végét nedvesítsük be egy kis vízzel, majd ujjainkkal kis ideig összefogva ragasszuk össze.
ÖTÖDIK LÉPÉS:
Forró vízbe mártott, éles késsel szeleteljük fel a tekercseket.