Sárgaborsós Inka mogyorós leves

Sárgaborsós Inka mogyorós leves

A sárgaborsó krémessége, a pirított inka mogyoró ropogós textúrája és a wakame enyhe sós íze harmonikusan egészítik ki egymást, így egy gazdag, fehérjében és ásványi anyagokban bővelkedő ételt kapunk.

Ez a leves tökéletesen helyettesítheti a hagyományos hüvelyes alapú fogásokat, hiszen a benne található inka mogyoró és wakame alga extra tápanyagokat és antioxidánsokat biztosít. A paradicsompüré és a zöldségalaplé mélységet ad az ízeknek, míg a babérlevél és a friss petrezselyem aromássá teszik az ételt.

Tipp: Tálaláskor szórd meg extra friss petrezselyemmel és egy csipet frissen őrölt borssal, hogy még intenzívebb legyen az ízélmény! Egy szelet ropogós teljes kiőrlésű kenyérrel vagy pirított magokkal tálalva igazán különleges fogás válik belőle.

Hozzávalók

  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 csésze felkockázott fehér hagyma (egy közepes hagymának körülbelül a fele)
  • 1 felkockázott zellerszár
  • 1 darab felkockázott sárgarépa
  • ½ csésze paradicsompüré
  • 2 evőkanál finomra tört wakame-pehely
  • 1 babérlevél
  • ¾ csésze szárított, felezett sárgaborsó
  • ¼ csésze frissen vágott petrezselyem
  • 1 liter zöldségalaplé
  • ½ csésze finomra aprított inka mogyoró
  • víz a főzéshez
  • tengeri só és frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. Nagy edényben közepes lángon hevítsük fel a kókuszolajat.
  2. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert, a répát és egy csipet sót, majd hirtelen adjuk hozzá a zöldségeket, és pirítsuk 7-8 percig, amíg a hagyma meg nem puhul.
  3. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és főzzük 1-2 percig.
  4. A só és bors kivételével adjuk hozzá az összes maradék hozzávalót, és főzzük 75 percig, közben időnként keverjük meg.
  5. Főzés közben szükség szerint öntsünk hozzá vizet. Végül ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.