Ha egy különleges, tápláló és ízletes levest keresel, akkor ez a sárgarépás yacónleves goji bogyóval tökéletes választás! A selymes, édes-sós ízvilág és a répalében áztatott zamatos goji bogyók egyedi kontrasztot alkotnak, amely minden falatnál új élményt nyújt. A sárgarépa és a goji bogyó magas karotintartalma segíti a bőr és a szem egészségét, míg a yacón jótékony hatással van az emésztésre és természetes édesítőként is funkcionál.
A jalapeño paprika enyhe csípőssége, a kókusztej krémessége és a zöldségalaplé gazdag ízei harmonikus egyensúlyt teremtenek, így ez a leves egyszerre frissítő és laktató. Hidegen és melegen is fogyasztható, így tökéletes választás egy könnyű ebédhez vagy egy különleges vacsorához.
Tipp: Tálaláskor szórd meg friss tárkonnyal, ehető virágszirmokkal vagy extra goji bogyóval, hogy még látványosabb és aromásabb legyen! Egy kis frissen őrölt bors tovább fokozza az ízeket.
Hozzávalók
- 1½ csésze friss répalé
- 2 evőkanál aszalt goji bogyó
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 csésze felkockázott édes, sárga hagyma
- 1 felaprított, vörös jalapeño paprika
- ½ kg közepes méretűre felkarikázott sárgarépa
- 1 csésze aszalt yacónszelet (dobozos)
- 3 csésze alacsony nátriumtartalmú zöldségalaplé
- 1 csésze víz
- ½ csésze kókusztej
- tengeri só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- ehető virágszirom és gyógynövények díszítésnek (elhagyható)
Elkészítés
- Egy kis edényben vagy pohárban áztassuk be a goji bogyókat a répalébe. Hagyjuk benne körülbelül 30 percig, hogy a bogyók puhává váljanak.
- Míg a bogyók áznak, álljunk neki a levesnek. Egy nagyobb edényben közepes lángon hevítsük a kókuszolajat. Öntsük bele a hagymát, és 3-4 percig süssük, hogy megpuhuljon. Adjuk hozzá a jalapeñót, keverjük meg, és süssük még 1 percig. Adjuk hozzá a sárgarépát, a yacónt, a zöldségalaplevet és a vizet, majd lassan forraljuk fel. Forrás után lassú tűzön fedő alatt főzzük 30 percig, vagy amíg a sárgarépa megpuhul.
- Ha kész, öntsük bele a turmixgépbe, adjuk hozzá a kókusztejet, és készítsünk belőle sűrű pürét. Vegyük ki a goji bogyókat a répaléből, és öntsük bele a levet a levesünkbe. Turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a bogyókat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Csészébe kimérve tálaljuk. Goji bogyóval, virágszirmokkal vagy gyógynövényekkel (például tárkonylevéllel), esetleg némi frissen tört borssal díszíthetjük.