Sárgarépás yacóni leves gojival

Sárgarépás yacóni leves gojival

Ha egy különleges, tápláló és ízletes levest keresel, akkor ez a sárgarépás yacónleves goji bogyóval tökéletes választás! A selymes, édes-sós ízvilág és a répalében áztatott zamatos goji bogyók egyedi kontrasztot alkotnak, amely minden falatnál új élményt nyújt. A sárgarépa és a goji bogyó magas karotintartalma segíti a bőr és a szem egészségét, míg a yacón jótékony hatással van az emésztésre és természetes édesítőként is funkcionál.

A jalapeño paprika enyhe csípőssége, a kókusztej krémessége és a zöldségalaplé gazdag ízei harmonikus egyensúlyt teremtenek, így ez a leves egyszerre frissítő és laktató. Hidegen és melegen is fogyasztható, így tökéletes választás egy könnyű ebédhez vagy egy különleges vacsorához.

Tipp: Tálaláskor szórd meg friss tárkonnyal, ehető virágszirmokkal vagy extra goji bogyóval, hogy még látványosabb és aromásabb legyen! Egy kis frissen őrölt bors tovább fokozza az ízeket.

Hozzávalók

  • 1½ csésze friss répalé
  • 2 evőkanál aszalt goji bogyó
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 csésze felkockázott édes, sárga hagyma
  • 1 felaprított, vörös jalapeño paprika
  • ½ kg közepes méretűre felkarikázott sárgarépa
  • 1 csésze aszalt yacónszelet (dobozos)
  • 3 csésze alacsony nátriumtartalmú zöldségalaplé
  • 1 csésze víz
  • ½ csésze kókusztej
  • tengeri só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • ehető virágszirom és gyógynövények díszítésnek (elhagyható)

Elkészítés

  1. Egy kis edényben vagy pohárban áztassuk be a goji bogyókat a répalébe. Hagyjuk benne körülbelül 30 percig, hogy a bogyók puhává váljanak.
  2. Míg a bogyók áznak, álljunk neki a levesnek. Egy nagyobb edényben közepes lángon hevítsük a kókuszolajat. Öntsük bele a hagymát, és 3-4 percig süssük, hogy megpuhuljon. Adjuk hozzá a jalapeñót, keverjük meg, és süssük még 1 percig. Adjuk hozzá a sárgarépát, a yacónt, a zöldségalaplevet és a vizet, majd lassan forraljuk fel. Forrás után lassú tűzön fedő alatt főzzük 30 percig, vagy amíg a sárgarépa megpuhul.
  3. Ha kész, öntsük bele a turmixgépbe, adjuk hozzá a kókusztejet, és készítsünk belőle sűrű pürét. Vegyük ki a goji bogyókat a répaléből, és öntsük bele a levet a levesünkbe. Turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a bogyókat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. Csészébe kimérve tálaljuk. Goji bogyóval, virágszirmokkal vagy gyógynövényekkel (például tárkonylevéllel), esetleg némi frissen tört borssal díszíthetjük.