Ez a sült vegetáriánus saláta borsos-balzsamecetes öntettel tökéletes választás, ha egy tápláló, mégis könnyed ételt keresel. A ropogósan friss bébisaláta és a karamellizált sült zöldségek fantasztikus harmóniát alkotnak, miközben a karakteres, borsos-balzsamecetes öntet izgalmas mélységet ad az ízeknek.
Ez a recept nemcsak ízletes és tápláló, hanem bármilyen alkalomra remek választás – legyen szó egy gyors hétköznapi ebédről vagy egy elegáns vacsoráról. Próbáld ki, és hagyd, hogy az ízek elvarázsoljanak!
Hozzávalók
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 25 dkg lilaburgonya (használhatunk saláta- vagy apró vörös burgonyát helyette) negyedekre vágva és 1 cm vastagságúra karikázva
- 1-2 gerezd felaprított fokhagyma
- 1 szál félbe vágott rozmaring
- 2 közepes cukkini 1 cm vastagságúra karikázva
- ½ közepes méretű, meghámozott padlizsán 1 cm-es kockákra aprítva
- 4 adag vegyes bébisaláta (összesen 8-12 csésze)
- Borsos-balzsamecetes öntet
- Tengeri só és frissen őrölt bors
Elkészítés
- Mindenekelőtt süssük meg a zöldségeket. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és tegyünk bele egy nagy tepsit. Ha a tepsi felmelegedett, vegyük ki a sütőből, és kenjük meg kókuszolajjal. A burgonyát, a fokhagymát és a rozmaringot tegyük a tepsibe, és jól forgassuk meg az olajban. Terítsük el a tepsi alján a zöldségeket, majd süssük kb. 15 percig.
- Ha ez megvolt, akkor vegyük ki a tepsit, tegyük bele a cukkinit, keverjük össze a többi zöldséggel, majd újra egyenletesen oszlatva ismét tegyük vissza 5 percre a sütőbe. A padlizsánt hasonló módon süssük meg, és 15 percre adjuk a sütő zöldségeihez.
- Ha teljesen megpuhultak, hagyjuk, hogy szobahőmérsékletre hűljenek, majd állítsuk össze belőlük a salátát. A rozmaringágat dobjuk ki!
- Egy nagy tálban adjuk a borsos-balzsamecetes öntet felét a bébisalátához, majd tálaljuk kisebb edényekben. Halmozzuk rájuk a sült zöldségeket, és tegyünk még öntetet a tetejükre.
BORSOS-BALZSAMECETES ÖNTET
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál esszenciális zsírsavakat tartalmazó olaj
- ¼ csésze almalé
- 1 evőkanál frissen őrölt fekete bors
- ¼ kávéskanál fokhagymapor
- 1 kávéskanál dijoni mustár
- 1 kávéskanál tengeri hínárpor
- Jól keverjük össze a hozzávalókat. Hozzávetőleg ½ csészényi öntetet kapunk.