Szupertáplálékokkal teli éléskamra

Legyünk őszinték, nem létezik olyan, hogy „tökéletes élelmiszer”.

A természetes élelmiszerek – akár szuperélelmiszerek, akár nem – „csapatjátékosok”, amelyek mindegyike egyedi és kiegészítő tápanyagtartalommal rendelkezik (ez pedig választ ad arra a kérdésre, hogy az „elszigetelt” és szintetikus vitaminok miért nem elég hatékonyak).
A szuperélelmiszerek konyhája mögötti filozófia tehát: olyan csúcsmínőségű és ínycsiklandó ételek széles palettája, amely elsőrendű tápanyagokkal szolgál.

Ha csupán a szuperélelmiszerek definícióját vesszük, könnyen beláthatjuk, hogy számos zöldség, gyümölcs, mag és más növényi eredetű élelmiszer megérdemli a „tápanyagban gazdag” címkét. Egyes szuperélelmiszerek pedig olyannyira, hogy érdemes górcső alá venni őket. Ez nem azt jelenti, hogy másfajta tápanyagokat szolgálnak, mint a többi növényi alapú finomság, hanem azt, hogy a tápanyagok jóval nagyobb koncentrációban jelennek meg bennük. Néhány szuperélelmiszer annyira gazdag tápanyagban, hogy mindössze egy kanálnyi hozzáadásával szuperétel státuszba emelhetjük főztünket.

A következő oldalakon olyan válogatott „különleges szuperélelmiszereket” mutatok be, amelyek kiváltképpen hozzájárulnak az egészséges élethez. Bár én mind több helyi boltban látom őket – hiszen a szuperélelmiszerek egyre nagyobb teret nyernek –, egyes helyeken nehezen beszerezhetők lehetnek. Ebben az esetben kérd az üzletvezetőtől, hogy vegyék fel a forgalmazott élelmiszerek listájára ezt a terméket – sokat tehetsz ezzel azért, hogy ezek a hozzávalók stabil helyet kapjanak a boltok polcain. De természetesen az internetes rendelés is szóba jöhet.

Ez a felsorolás természetesen nem törekszik arra, hogy a bolygón fellelhető összes szuperélelmiszert magába foglalja. A természet elképesztően egészséges ételekkel szolgál, néhány közülük pedig csak mostanában fedeztük fel. Az itt következő lista a kulináris szupersztárok gyűjteménye.

🌿 ACAI BOGYÓ

A sötétlila, fekete áfonya nagyságú bogyók az amazóniai esőerdők magas pálmainak tövében nőnek.
A bennszülött törzsek már évezredek óta használják gyógyászati és táplálkozási célokra. Mostanában a brazil szörfösök fogyasztják előszeretettel, hiszen energiatartalma miatt kiváló a hosszú és aktív sporttevékenységre. Az antioxidánsok egyik legkoncentráltabb forrása, kétszer annyit tartalmaz, mint a fekete áfonya.

Kivételesen magas ORAC-értéke mellett az acai bogyó tápértékét az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok is növelik (ugyanezen zsírok miatt számít egészségesnek az olívaolaj is). Számos vitamin, ásványi anyag, a koleszterinszint csökkentését elősegítő növényi szterol és aminosav található meg benne, továbbá természetesen alacsony cukortartalom jellemzi.

Ízvilága: Egyedi édesítetlen, fekete áfonya íz, amelyet némi csokoládé-beütés és telítettség jellemez.

Milyen termékeket keressek?
Fagyasztva szárított acai por, acaiból készült dzsúsz (ne vásároljunk előzőleg édesítést alkalmazó márkákból, mert túl sok édesítőt tartalmaznak), édesítetlen, fagyasztott acaivelé. Ha netán Dél-Amerikában vagyunk, bátran fogyasszuk frissen.

Felhasználása:
Reggelik, italok és smoothie-k, nassok, (gyümölcs)levesek, édességek és desszertek.

🌿 ALGA

A rendkívül egyszerű növény az egyik legősibb életformának tekinthető, amely akár több milliárd éve is benépesítheti a bolygót. Jóllehet jelenlegi táplálékláncunk a kezdetek óta sokat fejlődött, az algák számos fajtája továbbra is rendkívül gazdag maradt tápanyagban. A tudósok becslése szerint a világon hozzávetőleg 30 ezer algafaj él, amelyek eltérő mennyiségű tápanyaggal rendelkeznek, és szinte mindegyiknek kedvezőek az élettani hatásai (azért ne rohanjunk az akváriumunkhoz, hogy lekaparjuk az oldaláról azt a zöld moszatot).
Van azonban néhány, amely jótékony hatásainál fogva igazi szupersztárnak tekinthető – ilyen például a spirulina és a chlorella (ejtsd: klorella) alga.

A klorofillban gazdag növények serkentik a vérképzést, lúgosítják a testet (beállítják a pH-egyensúlyt), segítik az új sejtek képződését, növelik az immunrendszer ellenálló képességét és még sok más területen is hasznosak.

Evolúciós szempontból nézve a spirulina fejlődött ki először. Ez a kékeszöld színű alga olyannyira primitív életforma, hogy még kemény sejtfala sincs, így nagyon könnyű megemészteni. Rendkívül gazdag mikrotápanyagokban. Mindössze három grammjában több antioxidáns és gyulladáscsökkentő tápanyag van, mint egy adagnyi zöldségben*.

A chlorella volt azonban az az algafajta, amit nagy mennyiségben kezdtek el szaporítani az 1960-as években. A spirulinánál néhány millió évvel később kialakult chlorella teljesen zöld, sejtfala erős, így speciális eljárással teszik fogyaszthatóvá, különben emészthetetlenül menne át a szervezetünkön.
Nem meglepő tehát, ha ezeket az algákat a Földkerekség legteljesebb ételei közé sorolják: a spirulina és a chlorella egyaránt kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás. Kiváltképpen fontos a teljes B-vitamin-skála jelenléte (beleértve a B₁₂-vitamint is), amely természetes energiát biztosít. Ami a makrotápanyagokat illeti, az alga nagyon gazdag proteinben: a chlorella súlyának 58%-a, míg a spirulina 60-70%-a fehérje (szemben a csirkehússal, amelynek csupán 21%-a fehérje). Az alga enyhíti a premenstruációs tüneteket és a gyomorfekélyes panaszokat, illetve jótékony hatást gyakorol a bélflóra egyensúlyának helyreállítására.

Az algák azonban sokkal jobban ismertek a klorofilltartalmuk miatti kitűnő méregtelenítő hatásukról. Jóllehet az összes leveles zöldség tartalmaz klorofillt, egyik sem ér fel az algákban található mennyiséggel. Ennél is fontosabb (bár tudományosan nem bizonyított), hogy több gyógyító szakember felismerte: a magas klorofilltartalom elősegíti a növényvédő szerekkel szennyezett zöldségek fogyasztásával a szervezetbe kerülő nehézfémek kiürítését.
Mivel Los Angelesben élek, én személy szerint szinte mindennap fogyasztok algát, hogy ellensúlyozzam az olykor meglehetősen szennyezett levegő hatását. Amellett, hogy a modern orvostudomány immár aktívan kutatja a szervezet méregtelenítő képességét, az immunrendszer erősítésének lehetőségét, az idegsejtek újraépítését, a mentális funkciók javítását, a rák elleni küzdelmet, a csontképződést és az ízületi gyulladás gyógyítását, valamint a testsúly csökkentésének módjait, a kiváló élettani hatású algák fogyasztása már-már elengedhetetlen a mai egyre mérgezőbb környezetben.

Ízvilága: Az algák íze erős, édeskés, tengervízre emlékeztető, amely nem feltétlenül nyeri el mindenki tetszését. Szerencsére azonban a tápanyagsűrűsége olyan nagy, hogy akár egy kis adag fogyasztása is nagyon kedvező hatású, így a spirulina és a chlorella egyaránt belecsempészhető a természetes ételekbe, a pikáns szószokba, sőt még az édességekbe is (főleg a csokoládéba). Általában javasolt, hogy markáns ízű ételekhez adjuk, hogy elfedjük az alga olykor kellemetlen zamatát.

Milyen termékeket keressek?
Por (nagyszerű alkotóelem a receptekhez) vagy tabletta formájában árulják. A chlorellának némileg magasabb a klorofilltartalma, a spirulina azonban többféle tápanyagot tartalmaz, és az íze is kellemesebb. Mindkettőt helyettesíthetjük a másikkal. Mindig feldolgozott chlorellát vásároljunk, hogy meg tudjuk emészteni a benne lévő értékes tápanyagokat.

Felhasználása:
Reggelik, italok és smoothie-k, nassok, saláták és öntetek, édességek és desszertek.