Még a legfanatikusabb szusirajongók is elfáradnak olykor, így ez a saláta ideális lehet ilyen esetekben. Semmi vacakolás az összeállítással, a tekeréssel vagy az evőpálcikával – csak összedobjuk, tálaljuk, és máris élvezhetjük a szusi ízét. Ez a laktató saláta főételként is fogyasztható, a benne lévő tengeri fű és csíra az ásványi anyagok és vitaminok gazdag forrásaként szolgál.
Hozzávalók
- 3½ csésze főtt, de már szobahőmérsékletűre hűlt barna vagy vadrizs
- 4 nori lap
- 3 csésze napraforgómag-, borsó- vagy más tetszés szerinti csíra
- 1 maréknyi hagymacsíra *
- 1 nagy, hámozott és feldarabolt avokádó
- 1 nagy répa lereszelve
- 2 evőkanál szezámmag
- Gyömbéres öntet (lásd a 107. oldalon) vagy shoyu (szójaszósz)
- Ha nem kapható, két finomra vágott mogyoróhagyma is helyettesítheti.
Elkészítés
- Tegyük egy nagy edénybe a főtt rizst. Halmozzuk egymásra a nori lapokat, és egy olló segítségével vágjuk félbe, majd még egyszer rakjuk egymásra őket úgy, hogy megint félbevágva hosszú csíkokat kapjunk. Tegyük félre őket.
- Adjuk a rizshez az összes többi zöldséget és finoman rázzuk össze, majd szórjuk rá a nori csíkokat, és rázzuk össze ismét. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen oszlassuk el a norit, különben puhulszók gyorsan összeállhat.
- Szórjuk a tetejére a szezámmagot, tálaljuk a gyömbéres öntettel vagy szójaszósszal, és esetleg ízesítsük még fűszerrel.
Variáció
Extra fehérjeforrásként adjunk hozzá sült tofut vagy edamame szójababot. Mindig bioszóját vásároljunk, ugyanis a hagyományos termesztésben rendszerint génmódosítást alkalmaznak.