Teriyakis shitake gombás szusi

Teriyakis shitake gombás szusi

A szusi ízét megbolondíthatjuk, ha rizs helyett quinoát használunk, a tetejére pedig némi lenmagport hintünk. A roppant finom, macadámiával megspékelt teriyaki szósz kiváló zamatot ad a tekercs belsejében található marinált gombának.

Hozzávalók

  • ¾ csésze szeletelt shiitakegomba-kalap
  • 1 adag teriyaki szósz (szuperétel-változat)
  • 1 csésze nyers quinoa
  • 2 csésze víz
  • 2 evőkanál lenmagpor
  • 2 teáskanál yaçonszirup
  • 1 teáskanál miso paszta
  • 2 nori lap
  • 1 hámozott, magozott és vékonyra szelt avokádó
  • ½ csésze napraforgócsíra vagy más bébisaláta

Elkészítés

Tegyük a gombát egy kis tálba, majd öntsük rá a szószt. Keverjük jól össze. Fedjük le, és tegyük hűtőbe 30 percre.

Eközben egy serpenyőben melegítsük a quinoát és a vizet, forraljuk fel, majd utána lassú tűzön, fedő nélkül főzzük 15 percig, vagy míg a quinoa megpuhul és a víz elfőtt. Vegyük le a tűzről, majd rögtön adjuk hozzá a lenmagport, a yaçonszirupot és a misót. Keverjük jól össze, és hűtsük le szobahőmérsékletre.

Villával vegyük ki a gombát a léből, nyomjuk ki a felesleges nedvességet, és tegyük félre. A szószt tegyük félre mártogatósnak. A hozzávalókat tekerjük fel szusinak vagy tekercsnek, a quinoa-t rizsként, a gombát, az avokádót és a csírát pedig tölteléknek használva.

TERIYAKI SZÓSZ (SZUPERÉTEL-VÁLTOZAT)

  • 3 evőkanál yaçonszirup
  • 3 evőkanál shoyu (szójaszósz)
  • 1 evőkanál esszenciális zsírsavakat tartalmazó olaj
  • 1 evőkanál narancslé
  • 2 evőkanál víz
  • ¼ teáskanál hagymapor
  • ¼ teáskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál macapor
  • 2 evőkanál nyers vagy pirított szezámmag

A hozzávalókat egy kis tálban habverővel összekeverjük. Hűtőben körülbelül két hétig eláll. Mennyiség: ⅔ csészényi.